En egen korkek

När jag var på Korsika tidigare i höst plockade jag några ekollon från en korkek. Efter några veckor i vatten har några av dem nu äntligen börjat gro. Det har nästan blivit lite tradition hemma hos oss att sätta höstens ekollon i ekollonvas för att få dem att gro. Det blir liksom en tjuvstart på våren, och det är roligt att se hur det kan komma upp ett miniträd ur en liten nöt…

Ekollon korkek©Anna-Lefvert
I år lade jag både de franska ekollonen och en handfull vanliga svenska i blöt i två vattenglas. Men de svenska har inte vaknat riktigt ännu. Det brukar kunna ta riktigt lång tid, ibland nästan tre månader.Ekollon3©Anna-Lefvert

Den lilla vasen är Estrid Ericsons klassiska från Svenskt Tenn. Jag brukar även använda gamla laboratorieglas som jag hittat på loppis.

Ekollon2©Anna-Lefvert

 

Ekarna klarar sig inte hur länge som helst på bara vatten. Men förra årets har stått tills nu, när de börjar känna av hösten. Rejält långa rötter fick de!

 

Ekollon1©Anna-Lefvert

Så här fin blev förra årets ek.

Spindel-2©Anna-Lefvert

Det får bli en liten cliffhanger till kommande inlägg med insekter i fil de fer…

Mumsiga Madeleines

Jaha, då har startskottet gått av…

Jag kan inte ens med bästa vilja förmå mig att tycka att madeleinekakor är särskilt goda. En mjuk sockerkaka, är liksom… något man kan ha eller mista. Och med tanke på att de flesta av oss helst mister några kalorier i sitt dagliga intag så är det liksom inte värt besväret. Men. Formarna! Jag älskar madeleineformar. Det finns liksom inga bakformar som är så vackra som madeleineformar! Bara därför har jag försökt tycka om kakorna. Under vår senaste Frankrikeresa rusade jag in i varenda köksbutik – för att bara hitta non-stick och – ännu värre – silikonformar. Men ibland behöver man inte leta så långt borta. På Vasagatan i Stockholm i en välsorterad köksbutik hittade jag dem till slut, och även i Leilas general store som har dem i miniformat.

Med plåtarna på köksbänken återstod bara att röra ihop något som blir lika gott som det är vackert. Det var då jag kom på idén att använda dem som formar till mandelmusslor istället, fylla dem med grädde och bär och lägga dem dubbelt som en riktig mussla.

Madeleinekakor1-webb Madeleinekakor2-webb Madeleine-m-lingong-webb Madeleine-m-hjortron-webb

Det blev både vackert – och riktigt gott. Så nu har jag legitimerat mitt köp av madeleineplåtar i alla storlekar. Bara en äkta fransk vintage saknas, men står högt på önskelistan.

 

Receptet på mandelmusslorna är superenkelt och kanske lite fuskigt, eftersom man använder mandelmassa istället för riktig mandel. Men gott blir det i alla fall.

Det här behöver du:

200 gram smör

200 gram mandelmassa

1 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl socker

Riv mandelmassan grovt. Kör sedan allt i matberedaren med degkrok. Låt degen vila svalt en stund. Smörj madeleineformarna ordentligt. Tumma ut degen ganska tunt i formarna och grädda i cirka 8 minuter i 200 grader. Lossa försiktigt medan musslorna är ljumma. Låt kallna innan du fyller dem med grädde och sylt.