Snyggare än en äggkartong 2.0 – Klassisk äggkorg i Fil de fer

Eggbasket1©Anna-LefvertSom sagt, det finns ju snyggare saker att ha äggen i än de vanliga äggkartongerna i returpapper… Här kommer nästa förslag; en klassisk äggkorg i Fil de Fer, alltså luffarslöjd på ren svenska. Korgen är en klassisk modell att hämta ägg i. Kanske inte den mest praktiska att förvara dem i sen, men man kan ju ha äpplen eller tomater i den istället.

Hur som helst är korgen inte särskilt svår att tillverka själv, det ser betydligt svårare ut än det är. Jag gjorde en beskrivning till tidningen Allt om fritidshus för några år sedan. Den kommer här:

Klassisk äggkorg i luffarslöjd

Det här behöver du:

5 svetstrådar 2 millimeter tjocka (AGA H44)

Tunn svart ståltråd 0,7 millimeter tjock

Svart najtråd 1,5 millimeter tjock

Tidningspapper att göra ståltrådsrullar av

Tång

Kraftig avbitartång, typ bultsax

 

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik trådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp tråden från båda ändar på de avklippta trådbitarna.

Lägg ihop de fem tunna trådarna med fem svetstrådar. Håll trådarna i ett grepp så att svetstrtådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

 

Steg1©Anna-Lefvert

 

2. Böj ut svetstrådarna så att de fördelar sig jämnt. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje svetstråd.

 

Gör en liten ögla på najtråden och fäst på en av svetstrådarna. Fäst sedan najtråden vid varje svetstråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje svetstråd. På så vis både fäster man tråden och får ett lagom avstånd till nästa varv.

 

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

Steg2©Anna-Lefvert

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja svetstrådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma svetstrådarna som är ganska hårda att böja. Steg3©Anna-Lefvert

 

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

Steg4©Anna-Lefvert

 

5. När man gjort sista varvet klipper man av svetstrådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för svetstråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

Steg5©Anna-Lefvert

 

6. Böj ned ändarna på svetstråden med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

Steg6©Anna-Lefvert

 

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

Steg7©Anna-Lefvert

 

8. Vira tunn tråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Steg8©Anna-Lefvert

Nu är korgen klar. På med hucklet och ut i hönsgården! Snart är det påsk.Easteregg7©Anna-Lefvert

Snyggare än en äggkartong

Easteregg1©Anna-LefvertNu har hönsen på min dotters dagis börjat värpa på allvar igen. Jag idkar byteshandel med kokerskan, byter ekologiska köpeägg mot gårdens hemvärpta. Inte för att de skulle vara godare eller nyttigare. De är bara så vackra! Alla som har egna höns vet ju att ägg inte bara är vita eller jämnt bruna. De kan vara gröna, turkosa, prickiga… Och är man estet så är man. Ända in i skafferiet.

Och det är där vi ska befinna oss den här veckan. För de vanliga äggkartongerna är ju inte särskilt snygga – ellerhur? Så vad kan man ha istället, om man nu råkar ha så vackra ägg att man inte vill dölja dem i en låda returpapper?

Det här äggstället (ovan) hittade jag förra sommaren i en antikbutik i Kolmården. Jag älskar det.

Men det går ju naturligtvis att göra egna. En dosborr, en bit plywood och några runda träkulor i olika storlekar och äggstället är fixat. Lite trälim, fyra skruvar och vit färg behöver du också. Sen gör du bara så här:

Mät upp och borra hål för äggen. En dosborr med en diameter strax under 4 cm är lagom för vanliga ägg. Har du egna höns får du mäta, vissa värper betydligt mindre ägg och då är det ju mindre borr som gäller. Som tur är finns det enkla, billiga och relativt bra dosborrsatser med flera storlekar på typ Clas Ohlsson och Biltema.

Limma och skruva fast träkulorna, tänk på att skruven måste vara exakt rätt längd, så att den fäster ordentligt i plywooden, men inte går igenom. Vänta tills trälimmet torkat innan du målar.

Easteregg2©Anna-LefvertEasteregg3©Anna-Lefvert Easteregg4©Anna-Lefvert Easteregg5©Anna-Lefvert

Ägg är inte bara oumbärliga i matlagningen. Skalen är perfekta dekorationer. Därför kan äggstallet ett par pannkakor senare förvandlas till vas för vårblommorna. Easteregg6©Anna-Lefvert

 

 

Muffinsformar

Jag letade som galning efter helt vanliga vita tulipformar. Kunde inte hitta det någonstans mer än i förpackningar om en sisådär tusen styck, för bagerier. Så jag gav upp. Tänkte att jag får väl använda de bruna från Claes Olsson, de är rätt fina de med…

Sen köpte jag en gammal muffinsplåt från USA, och då stämde inte storleken med varken vanliga standardformar, eller de som brukar räknas som minimuffins. Den här plåten har ett mått någonstans mittemellan. Det var först då det slog mig – Det borde ju vara hur enkelt som helst att göra egna! Och det var det. Bara att klippa kvadratiska bitar av bakplåtspapper och trycka ned i formen. Har man något som passar med bottenmåttet som man kan trycka till med blir det ännu enklare. Jag råkade faktiskt ha en bit tjock rundstav som passade perfekt!

Muffinsformar1©Anna-LefvertMuffinsformar2©Anna-LefvertMuffinsformar3©Anna-LefvertMuffinsformar4©Anna-LefvertTill just de här muffinsen använde jag ett helt vanligt kladdkakerecept, pimpat med en klick halloncheesecake i mitten. Alltså, så här:

kladdkakan;

150 g smör, smält

2 ekologiska ägg

3 dl socker

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver

0,5 tsk salt

4 msk kakao

Till halloncheesecakefyllningen;

200 gram creamcheese

2 ägg

2 msk hallonsylt

50 gram färska hallon

Börja med att röra ihop chokladsmeten och häll upp i formarna, men fyll bara till max hälften. Rör ihop cheesecakesmeten, men spara de färska hallonen. Tryck ned ett hallon i mitten av varje form och fyll på med lite cheesecakesmet. Grädda i 200 grader.

Muffinsformar6©Anna-LefvertMuffinsformar5©Anna-Lefvert

DIY projekt – av en bit björkved

Birch-DIY6©Anna-LefvertVackra vita björkstammar är det väl synd att göra ved av – om man kan göra något annat? Och det kan man. Lampfoten här ovan gjorde jag för ett par år sedan, och den är fortfarande lika vit och fin. Några öglor skruvade jag in i stammen för att hålla den gammaldags tvinnade elsladden på plats. Sen var det bara att montera en lamphållare upptill och en fot nedtill. Foten fick bli av samma princip som en klassisk  julgransfot, fast i ett striktare utförande. Jag beställde den på en mekanisk verkstad. En snygg, svart julgransfot hade säkert fungerat precis lika bra. Eftersom stammen krymper en aning när den torkar är det dock bra att man kan dra åt skruvarna för att få stammen att stå stadigt.

Ännu enklare är det att tillverka dessa glasunderlägg. Allt man behöver är en bit lagom tjock björkstam och en bra såg. Har man inte en riktig kap- och gersåg går det bra med en japansåg. Men det är bra att använda en geringslåda så att snitten blir raka. Sen är det inte svårare än att skära korv…

Birch-DIY2©Anna-Lefvert

Birch-DIY3©Anna-LefvertBirch-DIY1©Anna-LefvertLjusstakarna är också bara tillkapade i olika längder, mest för att få fina snittytor. Det var faktiskt bitar jag plockade direkt ur vedkorgen! Sen borrar man hål för ljushållare i metall. Men tänk på att detta inte är ljusstakar att glömma levande ljus i!

Birch-DIY4©Anna-LefvertBirch-DIY5©Anna-LefvertÄr man lite haj på att snickra och har tillgång till ett snickeri, kan man klyva stammarna på längden och göra så här fina sänggavlar genom att limma de kluvna längderna mot en vitmålad träskiva. Bilderna nedan kommer från Bomans Hotell i Trosa där min oerhört kreativa svägerska Kristin Boman inreder med liv och lust. Jag har haft förmånen att få fotografera rummen till Bomans hemsida och har också skrivit och fotograferat till boken om Bomans med titeln ”Oh, so Bomans!” Ett hett tips till alla som gillar inredning – även om jag kanske kan anses vara jävig.

Björklöven  är målade av Karin Hedenvind, som satt stor prägel på hela hotellet med sina fantastiska väggmålningar. Birch-DIY7©Anna-LefvertBirch-DIY8©Anna-LefvertBirch-DIY9©Anna-Lefvert

Kirskålspaj

 

4bwebb

Nu är det vår på allvar. Vintergäck, krokus och snödroppar blommar för fullt i min trädgård. Men det är inte bara de efterlängade första blommorna som tagit sig upp. Kirskålen är en av de första upp ur vinterjorden. Och eftersom jag redan vet att kriget mot kirskålen här är förlorat för länge sedan väljer jag att se det hela från den positiva sidan. Om den nu inte hade varit så invasiv så är den ju faktiskt riktigt vacker. Bladen ser alltid gröna och friska ut. Och dessutom är den både ätbar – och ruskigt nyttig! Så medan solen ännu sken passade jag på att skörda de allra första späda bladen. Härligt med primörer! (Jodå, jag hann också tänka att kanske kanske försvagas den en aning om man plockar den tidigt…)

Sen blev det kirskålspaj. Litegrann i Kajsa Wargs anda tog jag det som fanns i kylskåpet, ekologisk salami och mozzarella. Och så lite extra vitlök, förstås.

Det här använde jag till pajdegen:

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

100 gram smör

3 msk olivolja

några droppar kallt vatten

en nypa salt

Ner med allt i degblandaren och vips har man en färdig pajdeg att klämma ut i en pajform som jag sen förgräddade i tio minuter i 200 grader.

6webb5webbEn liter späda blad av kirskål plockar man dessvärre på ett ögonblick hos mig. I övrigt använde jag:

1 liter kirskål

ca 1 liter grönsakbuljong

i vitlöksklyfta

70 gram salami

200 gram riven mozzarella

grovmalen svartpeppar

3 ägg

3 dl mjölk

Och medan pajskalet var i ugnen på förgräddning gjorde jag så här:

Förväll kirskålen i grönsaksbuljong ett par minuter. Pressa vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna. Slå av vattnet från kirskålen och fräs den med vitlöken och olivoljan en liten stund. Strimla salamin i fina strimlor. Bred ut salami, kirskål och ost i pajskalet. Peppra. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över. Grädda i 200 grader tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

3webb

 

Avsvalningsgaller i Fil de Fer

Avsvalningsgaller©Anna-Lefvert

 

Snygga avsvalningsgaller är inte helt lätta att hitta. Antingen är de för små, för fula eller för dyra. Efter en hel del letande i vintageshoppar på nätet tog jag istället saken i egna händer och tillverkade ett eget. Jag menar, hur svårt kan det vara? Det är ju bara lite ståltråd…

Avsvalningsgaller, liksom mindre karottunderlägg, är egentligen det allra enklaste man kan tillverka med grundtekniken i klassisk luffarslöjd. Den franska benämningen för trådarbeten, ”Fil de fer”, låter vackrare så jag väljer hellre det namnet.

Det man behöver är ett par ganska starka nypor, lite tålamod och tänger. Och så behöver man rostfri tråd (om man inte vill att gallret ska rosta förstås). Tråden hittade jag på Biltema, det behövs både en riktigt tunn tråd, typ 0,7 mm, och en lite tjockare, typ 1,5 mm. De allra tjockaste stagen köpte jag hos en mekanisk verkstad. De är nämligen svetstråd i rostfritt stål, och det är inte så lätt att hitta i den vanliga järnaffären. Svetstråden är riktigt hård och lite svårarbetad, men i gengäld får man ett stadigt resultat. För att klara av att böja dem krävs ett par rejäla tänger och för att klippa av dem när man är färdig krävs en bultsax.

Så här gör du:

Börja med att klippa till tre långa bitar av den tunnaste tråden. Cirka 2-3 meter långa bitar är lagom. Vik trådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop ändarna på trådarna till små nystan så att de blir lättare att hantera och inte trasslar ihop sig.

Ta en av svetstrådarna och vik ihop på mitten, fortsätt sedan att vika så du får en fot som gallret ska stå på i mitten. Lägg sedan ihop de tre svetstrådarna  som en sol, lägg de tunnare trådarna tillsammans med var sin svetstråd. Använd en av trådarna att vira ihop så att alla trådarna sitter fast i mitten, se bild 1.

Snurra de tunna trådarna några varv runt varje svetstråd. Gör en liten ögla på änden av den tjockare ståltråden  och fäst på en av svetstrådarna. Fäst sedan den tjockare ståltråden vid varje svetstråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje svetstråd. På så vis både fäster man tråden och får ett lagom avstånd till nästa varv (bild 2).

Fortsätt på samma vis i cirka 5-6 varv, eller tills du känner att gallret börjar bli så stort att det behöver nya fötter (bild 3). Böj till fötter av varje svetstråd genom att böja trådarna först rakt uppåt och sedan tillbaka (bild 4). Fortsätt vira ungefär lika många varv till. Avsluta med nya fötter när du känner dig nöjd med storleken på gallret (bild 7). Allra sist gör man ett litet handtag att hänga gallret i. Vira den tunnaste tråden tätt runt handtaget (bild 8).

Steg1-4©Anna-Lefvert

Steg5-8©Anna-Lefvert

Kanske inte det snyggaste jag sett. (Jakten efter det perfekta avsvalningsgallret fortsätter…) Men det finns ju ett egenvärde i det egentillverkade också. Ellerhur?

Avsvalningsgaller1©Anna-Lefvert

Struvor med limecurdgrädde och blåa bär

Struvor1©Anna-Lefvert

Fjärilar, blommor och stjärnor i all ära. När jag hittade det här struvjärnet i en vintagebutik på nätet kändes det som att det öpnnades nya vägar för den gamla klassiska struvan. En korg av frasig struva, lättvispad grädde och bär blir en lite lyxig efterrätt. Struvorna gör man så här:

Vispa ihop 1 ägg, 1 dl vetemjöl och 1 dl mjölk. Låt smeten svälla en stund. Smält kokosfett i en liten kastrull. När fettet är hett doppar du ned järnet i fettet en gång innan du doppar det i smeten första gången. Fritera struvan tills den börjar få lite färg, lyft upp och ta loss från järnet, stö socker över och låt svalna på ett avsvalningsgaller. Fortsätt på samma vis med resten av struvorna. Struvorna är godast när de är riktigt färska, men om man måste göra dem några dagar innan de ska ätas är det bäst att frysa in dem tills någon timme innan servering.

Struvor2©Anna-LefvertStruvor6©Anna-Lefvert

Lemoncurd i vispgrädde är en riktig hit till sommarens jordgubbar. Du som inte provat det tidigare har något att se fram emot i sommar! Men lemoncurdgrädde är även gott till andra bär. Till de här  struvkorgarna

provade jag limecurd istället.

Struvor7©Anna-LefvertStruvor3©Anna-LefvertStruvor4©Anna-LefvertStruvor5©Anna-Lefvert

Visst tar det emot en aning att köpa bär som flugit över halva jordklotet, men efter ett par nästan helt sollösa månader känns det som att man behöver lite färska bär! Blåbär och björnbär till limecurdgrädden var ingen dålig kombination det heller.  Blanda lite av curden i grädden och toppa med ytterligare lite. Smaklig spis – snart kommer solen!

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11445131/?claim=x3f92kxu4rc”>Följ min blogg med Bloglovin</a>

Frozen flowers – i väntan på våren

Tulpanlykta1©Anna-LefvertJo, nu har faktiskt de första vårblommorna redan visat sina vackra små ansikten. Några vintergäck och snödroppar tittar upp ur markerna där jag bor. Ändå är det ett tag kvar tills våren sätter igång på allvar. Och i väntan på det kan man piffa upp vardagen med lite frusna blommor.

En islykta blir så mycket vackrare med infrusna tulpaner i. Ett par nätter med minusgrader räcker fint. Tänk bara på att inte låta lyktan stå i solen dagtid. Då smälter den snabbt.

En vanlig tiolitershink fungerar perfekt som form. Och tulpanerna jag använde hade redan börjat vissna inomhus. Det gäller bara att se till att de ligger ut mot hinkens väggar medan vattnet fryser, eftersom mitten ska ge plats för ett ljus. Sen är det bara att vänta på att det fryser. Har man inte tillräckligt kallt utomhus kan man ju alltid stoppa hinken i frysen. Tulpanlykta2©Anna-LefvertTulpanlykta3©Anna-Lefvert

Den här rosenbladsformen gjorde jag efter en plåtning. Jag hade fotograferat ett bröllopstema i Trosa lands kyrka och spridit ut rosa rosenblad i altargången. Efteråt stod jag där med massor av rosenblad över. Vad gör man? Det tar emot att bara slänga.  Så jag frös ned dem. I en sockerkaksform kan rosenbladen bli en fin form för glassen. Tänk på att använda en form med ett rejält utrymme i mitten så att glassen får en skål. Bladen vill flyta upp till ytan hela tiden, så man får vara där och peta ned dem lite då och då medan vattnet fryser.Rosenbladsform©Anna-Lefvert

Pelargoner både doftar och smakar gott! Frys in de första blommorna i iskuber. Det är inte bara vackert i bubbeldrickan – det både doftar och smakar lite extra gott! Ispelargon©Anna-Lefvert Ispelargon2©Anna-Lefvert Ispelargon3©Anna-Lefvert Ispelargon4©Anna-LefvertSkål för våren!

Pink Passion

 

Alla hjärtans dag får gå i rosa toner i år. Ett hjärta av det som fanns i skåpen… trikåtband, snörstumpar, någon liten spetsstump, bollfrans och snedslå i rosa toner. Perfekt för alla er som har förråden fulla av färdigrivna matt-trasor, men inte orkar eller har möjlighet att väva trasmattor. Eller kanske som ett minne av gamla barnkläder? Trasor av favoritklänningarna, barndomens brokiga påslakan. För alla som älskar återvinning!

valentine3©Anna-Lefvertvalentine1

Eftersom jag är svag för rosa fanns det en del i dito toner i lådorna… Och hur man gör kräver knappast någon mer förklaring än detta:valentine2©Anna-Lefvertvalentine5©Anna-Lefvertvalentine4©Anna-Lefvert

HAPPY VALENTINE!