Copyrightfria bilder – fritt fram att låna

1800-talsbilder2©Anna-Lefvert1©Anna-Lefvert

Försörjer man sig till största del som frilansfotograf klingar ordet copyrightfria bilder inte helt positivt. Bilder ska inte och kan sällan vara gratis, i alla fall inte om de ska hålla någon kvalitet. Eller om en yrkeskår ska kunna fortsätta att försörja sig på hantverket. Men. Som alltid finns det undantag. Gamla illustrationer från 1800-talet har inte längre någon upphovsrätt, ibland vet man kanske inte ens vem som hållit i pennan. Dessa är fria att låna och låta den egna kreativiteten leka med!

Idag finns massor av posters med gamla illustrationer på marknaden. De är egentligen samma princip, bara det att någon tillverkare kommit på idén att trycka upp dem och sälja kommersiellt.

Så hur hittar man bilderna? Jim Harter har satt ihop ett helt gäng böcker fulla med bara gamla copyrightfria bilder. Hans böcker går enkelt att köpa på nätet. Jag har bland annat använt hans bok ”Animals” där man kan hitta allt från trollsländor och skalbaggar till fåglar och fiskar.

Kanske vill man ha en poster som inte syns i varje inredningsmagasin, utskriven på något vackert papper. Eller också vill man piffa upp gamla stolsdynor, lampskärmar eller kuddar.

1800-talsbilder2©Anna-Lefvert

Börja med att fotografera av motivet. Var nog med skärpan, en suddig bild blir aldrig snygg! Sen behöver du ett bildbehandlingsprogram så att du kan frilägga motivet, och lägga det där du vill ha det i bildytan. Ska du överföra bilden till textil är det inte lika noga, då skriver du ut bilden på ett överföringsark avsett för textil, klipper ut bilden och pressar fast den med strykjärn. Instruktioner finns på arken som går att köpa hos till exempel Clas Olsson och Panduro.

Det kan också bli fint att bara skriva ut en bild på ett gammalt gulnat notpapper. Så här.

1800-talsbilder3©Anna-Lefvert 1800-talsbilder4©Anna-Lefvert

Jag vet, jag har varken komponerat musikstycket eller ritat skalbaggen. Men det finns ändå någon slags tillfredsställelse i det där att ”göra själv”. Jag ”har gjort den själv”. Inte köpt den färdig i någon inredningsbutik.

Och, by the way, mina bilder är INTE copyrightfria. Men om någon bloggare vill låna kan det vara fritt fram – om man frågar först och anger källan.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *