Citronbundtcake

Citronbundtcake1©Anna-Lefvert

Det där med sockerkakor har jag aldrig riktigt förstått mig på. Tycker oftast bara att de är torra, tråkiga – och oftast ganska smaklösa. Och det är ju liksom onödigt att äta kakor om de inte ens är riktigt, riktigt goda! Kalorier har man ju inget problem att få i sig hela sin dagliga ranson av ändå.

Här kommer därför ett recept på en härligt saftig, nästan drypande, bundtcake, med frisk citrussmak. Jag älskar citron! Och eftersom man använder såväl saft som skal väljer jag alltid ekologiska citroner. Och det skadar ju inte att välja ekologiskt även av de andra ingredienserna också. Numera kan man ju sällan skylla på att de inte finns att hitta i affären.

Du behöver:

200 gram smör

2 dl socker

4 ekologiska ägg

1 ekologisk citron

2,5 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

kokosflingor att bröa formen med

Till sockerlag och citronskivor:

2 dl vatten

2 dl socker

1 ekologisk citron

Gör så här: Sätt ugnen på175 grader. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en skål. Rör socker och smör mjukt och gärna lite fluffigt, tillsätt äggen ett i taget. Tvätta citronerna och riv skalet av den ena citronen. Blanda ned zesten i smeten. Rör ned de torra ingredienserna i smeten. Smörj en sockerkaksform och bröa med kokosflingor. Grädda i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen.

Medan kakan är i ugnen kokar du upp socker och vatten till sockerlagen. Pressa saften ur den citron du rivit av skalet, häll ned i sockerlagen. Skölj och skiva den andra citronen i ganska tunna skivor, dock inte lövtunna. Ta bort kärnorna och lägg skivorna i kokande vatten (ej sockerlagen). Lått koka någon minut. Ta upp skivorna och häll bort vattnet. Lägg citronskivorna i den sockerlagen. Låt dem koka i sockerlagen ungefär en kvart tills de ser genomkokta ut. Ta kastrullen av värmen och fiska upp skivorna med en gaffel.

När kakan är färdiggräddad vänder du upp den medan den fortfarande är varm och häller över sockerlag. Häll på långsamt så att kakan hinner dra in lagen. Dekorera med citronskivorna. Servera som kakan är eller med en klick lättvispad grädde till.

Citronbundtcake2©Anna-Lefvert Citronbundtcake3©Anna-Lefvert Citronbundtcake5©Anna-Lefvert

Copyrightfria bilder – fritt fram att låna

1800-talsbilder2©Anna-Lefvert1©Anna-Lefvert

Försörjer man sig till största del som frilansfotograf klingar ordet copyrightfria bilder inte helt positivt. Bilder ska inte och kan sällan vara gratis, i alla fall inte om de ska hålla någon kvalitet. Eller om en yrkeskår ska kunna fortsätta att försörja sig på hantverket. Men. Som alltid finns det undantag. Gamla illustrationer från 1800-talet har inte längre någon upphovsrätt, ibland vet man kanske inte ens vem som hållit i pennan. Dessa är fria att låna och låta den egna kreativiteten leka med!

Idag finns massor av posters med gamla illustrationer på marknaden. De är egentligen samma princip, bara det att någon tillverkare kommit på idén att trycka upp dem och sälja kommersiellt.

Så hur hittar man bilderna? Jim Harter har satt ihop ett helt gäng böcker fulla med bara gamla copyrightfria bilder. Hans böcker går enkelt att köpa på nätet. Jag har bland annat använt hans bok ”Animals” där man kan hitta allt från trollsländor och skalbaggar till fåglar och fiskar.

Kanske vill man ha en poster som inte syns i varje inredningsmagasin, utskriven på något vackert papper. Eller också vill man piffa upp gamla stolsdynor, lampskärmar eller kuddar.

1800-talsbilder2©Anna-Lefvert

Börja med att fotografera av motivet. Var nog med skärpan, en suddig bild blir aldrig snygg! Sen behöver du ett bildbehandlingsprogram så att du kan frilägga motivet, och lägga det där du vill ha det i bildytan. Ska du överföra bilden till textil är det inte lika noga, då skriver du ut bilden på ett överföringsark avsett för textil, klipper ut bilden och pressar fast den med strykjärn. Instruktioner finns på arken som går att köpa hos till exempel Clas Olsson och Panduro.

Det kan också bli fint att bara skriva ut en bild på ett gammalt gulnat notpapper. Så här.

1800-talsbilder3©Anna-Lefvert 1800-talsbilder4©Anna-Lefvert

Jag vet, jag har varken komponerat musikstycket eller ritat skalbaggen. Men det finns ändå någon slags tillfredsställelse i det där att ”göra själv”. Jag ”har gjort den själv”. Inte köpt den färdig i någon inredningsbutik.

Och, by the way, mina bilder är INTE copyrightfria. Men om någon bloggare vill låna kan det vara fritt fram – om man frågar först och anger källan.

Sommarbaguetter

Sommarbaguetter8©Anna-Lefvert

Nybakta baguetter till frukost på bryggan. Det är sommar! De senaste 4-5 somrarna har jag ofta bakat dessa superenkla baguetter på landet. För de här baguetterna behöver man ingen surdeg som ska matas och daltas med, ingen matberedare som ska snurra i evigheter och ingen våg, eftersom ingetdera finns på mitt land.

Receptet kommer urspungligen från bloggen Pain de Martin, kanske har jag modifierat det en aning, minns inte hur ursprungsreceptet var. Jag gör i alla fall så här:

25 gram jäst

ca 1 msk sirap

ca 1 msk salt

4 dl kallt vatten

ca 7 dl vetemjöl special

Sätt degen kvällen innan du vill ha dem, eller 8-9 timmar i förväg. De här baguetterna ska kalljäsa, så de behöver en rejäl skönhetssömn.

Rör ut jäst i kallt vatten med sirap och salt. Rör ned mjölet lite slarvigt, bara så att alla klumpar löser sig. Degen ska vara väldigt lös, precis så mycket mjöl man med lätthet kan röra ut med en vanlig slev. (brukar vara ca 7 dl.)

Plasta över bunken och ställ den i kylen över natten.

På morgonen tar du ut degen och stjälper upp den på ett bakbord samtidigt som du sätter ugnen på 250 grader. Låt degen vila under bakduk i ungefär en halvtimma tills ugnen är het. Dela degen i fyra delar. Vrid de lösa degbitarna till fyra baguetter som du lägger på ett bakplåtspapper. Degen är så lös att det nätt och jämnt går att forma baguetterna.

Kör in baguetterna i ugnen. Om du gillar en hård skorpa kan du samtidigt hälla en kopp vatten i botten på ugnen (eller i en långpanna under som fått stå inne i ugnen sedan du slog på värmen). Håll lite koll på färgen på brödet. Om det fått väldigt mycket färg efter en kvart drar du ned temperaturen till 200 grader. Ta ut efter cirka 25 minuter.

Sommarbaguetter6©Anna-LefvertSommarbaguetter2©Anna-LefvertSommarbaguetter3©Anna-LefvertSommarbaguetter4©Anna-Lefvert

 

Sommarbaguetter5©Anna-Lefvert

Lavendellemonad

Lavenderlemonade1©Anna-Lefvert

Vilken sommar vi haft! Sällan har man väl suttit så mycket i skuggan utan att frysa. Perfekt att svalka sig med en het sensommardag är denna lavendellemonad. Receptet har jag fått från Österlenkryddor där en av vårt lands få kommersiella lavendelodlingar finns.

Nu när lavendeln på de flesta håll blommat över – det vill säga kronbladen har börjat trilla av och blommorna börjar se en aning skräpiga ut – just då är lavendelblommorna som mest fyllda av den eteriska oljan och går att använda till allt från kakor och desserter till krydda på kött och fisk. Eller i en enkel lemonad som denna.

Lavendellemonaden kan bara göras på färska lavendelblommor, så det gäller att passa på nu.

Det här behöver du:

1,5 liter vatten

10 lavendelstjälkar med blommor

3 dl socker

2 citroner

Gör så här:

Koka upp hälften av vattnet, häll i sockret och rör tills det löst sig. Lägg i lavendelstjälkarna, lägg på locket och ta kastrullen av värmen. Låt stå och dra och svalna. Pressa citronerna och häll i. Häll i resten av vattnet. Kyl. Nu är lemonaden klar, men ganska sötstark enligt min mening. Späd med sodavatten till lagom styrka och njut i skuggan! Än är inte sommaren slut.

Lavenderlemonade2©Anna-Lefvert Lavenderlemonade3©Anna-Lefvert

Skriva och skulptera med ståltråd

Writingwithwire1©Anna-Lefvert En rulle mjukglödgad ståltråd och en tång. Det är allt man behöver för att roa sig en varm, ledig dag på bryggan. Writingwithwire2©Anna-Lefvert Ända sedan jag för tio år sedan gick en kurs i luffarslöjd har ståltråden virat sig tätt runt mitt hjärta. Den är så användbar! Man kan göra allt från brödkorgar och komplicerade fågelburar till enklaste enkla skiss av ett par bestick. Att rita och skulptera i ståltråd behöver inte vara mer komplicerat än att göra en enkel blyertsskiss. Principen är densamma.

Nästa steg är att göra skissen tredimensionell, en enkel skulptur behöver inte vara krångligare är konturerna av en kopp och en kanna. Tror inte jag behöver orda så mycket mer om detta, ni ser själva hur enkelt det kan vara…Writingwithwire5©Anna-Lefvert Writingwithwire3©Anna-Lefvert   Writingwithwire6©Anna-Lefvert

Kesokaka med mandel och citron

Kesokaka6©Anna-Lefvert

Jag spenderade mycket tid med min mormor som barn. Den här kesokakan innehåller därför mycket varm nostalgi för mig. Receptet kommer rakt ur mormors receptsamling och var en av mina favoriter på 70-talet. Kesokakan blir saftig av keso, smakar friskt av citronsaft och zest och får karaktär av mandel.

Egentligen skulle man nog kunna skippa pajdegen, det enda den gör här är att hålla ihop den goda fyllningen. Men det var så här mormor altid gjorde:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

2 msk vatten

Kläm ihop pajdegen och klä en pajform med. Nagga och förgrädda det 10 minuter i 225 grader varm ugn.

Fyllning:

200 gram keso

1/2 dl skållad och finhackad eller malen mandel

1 dl socker

rivet skal av 1 citron

2 tsk vaniljsocker

4 äggulor

4 äggvitor

Skåla och riv mandeln. Rör ihop keso, mandel, citronzest, socker, vaniljsocker och äggulor i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader varm ugn cirka 30-40 minuter. Dekorera med kanderad apelsin, citron eller mandarin om du vill.

Kesokaka1©Anna-Lefvert Kesokaka4©Anna-LefvertKesokaka3©Anna-LefvertKesokaka2©Anna-Lefvert Kesokaka5©Anna-LefvertKesokaka7©Anna-LefvertKesokaka9©Anna-LefvertKesokaka8©Anna-Lefvert

Clafoutis med körsbär

Clafoutis6©Anna-Lefvert

Jag växte upp på körsbärsvägen, så självklart fanns det ett körsbärsträd i vår trädgård. Men eftersom min mamma var lärare och vi alltid var borta hela sommaren, hade hon planterat ett surkörsbär. Bären mognar sent – så vi skulle hinna hem att plocka dem – och de är så sura att till och med fåglarna ratar dem. Men det går att göra mycket goda sötsura sylter och desserter på dessa bär.

Kanske är det därför både jag och min syster idag är galna i allt som har med körsbär att göra.

Nu är körsbärssäsongen igång. (Inte för de riktigt sura ännu, kanske) Och som ni redan känner till kan man tyvärr inte äta allt för många färska, inte ens om de är av den vanliga söta sorten. Då mår inte magen bra.

En fransk ”clafoutis aux cerises”, en slags blandning mellan ugnspannkaka och sockerkaka fullstoppad med körsbär är en härlig sommardessert. Den kan också varieras med andra stenfrukter som nektariner, aprikoser eller plommon framåt höstkanten. Det finns massor av varianter på receptet, allt från ett vanligt pannkaksrecept till en lättare sockerkaka. De du ser här ovan i portionsformar är gjorda på enbart äggvita och en del mandelmjöl, för att få en lättare och luftigare clafoutis. Jag gjorde så här:

6 äggvitor

2,5 dl floursocker

1 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl grädde

körsbär efter smak och innehav

smör att smörja formarna med

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dina körsbär. Vispa äggvitor och floursocker. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned i äggvispet. Rör i grädden. Smörj 4-6 portionsformar (beroende på storlek) och häll i smeten, den ska inte fylla hela vägen upp utan behöver lite plats att resa sig. Tryck ned urkärnade körsbär. Grädda i cirka 25 minuter.

(Ytterligare ett recept kommer längre ned)

Clafoutis2©Anna-Lefvert Clafoutis3©Anna-Lefvert

En körbärsurkärnare är bra att ha. Min svärfar påstår att den är en av de oumbärliga tingen i ett välrustat kök, så jag har länge letat efter en på loppis. Visst, de finns nya också, men jag gillar ju gamla saker. Tycker att de ofta är både bättre och snyggare. Och skam den som ger sig – i början av sommaren hittade jag en för en tia. Loppisfyndens tid är inte förbi!

Clafoutis4©Anna-LefvertClafoutis5©Anna-Lefvert

 

Den mer pannkaksliknande varianten kan man göra så här:

3 dl mjölk

3 ägg

1,25 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

1 krm vaniljpulver

1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dina körsbär. Vispa ihop mjölk, ägg och mjöl som en vanlig pannkakssmet. Använd gärna en mjölsikt för att slippa få klumpar. Tillsätt vanlijpulver och salt. Smörj formen och häll i smeten. Lägg i körsbären och grädda i cirka 40-50 minuter.

Servera direkt, med lite lättvispad grädde till.

 

 

Clafoutis1©Anna-Lefvert

Rosenbladskrans

Rosepetals5©Anna-Lefvert

Tänk om man kunde frysa tiden. Trycka på pause ett tag för att hinna njuta lite extra länge av de där riktigt fina stunderna i livet. Som när rosorna blommar för fullt mitt i sommaren. Nu. Jag har en rosenbuske på mitt sommarställe som troget  blommar fantastiskt överdådigt varje sommar. Doften sprider sig långväga och när bladen börjar falla av i ett rosenrött strössel får jag alltid den där känslan av att vilja pausa. Då har jag kommit på att det faktiskt går att spara ett litet minne av sommaren. Rosenbladen håller sig nämligen både röda och doftande även i torrt tillstånd. Så jag brukar spara ett litet rosenbladspotpurri till vinterns doftlösa dagar.

Det viktiga är att bladen får ligga luftigt medan de torkar, så att de inte börjar mögla istället.

 

Rosepetals1©Anna-Lefvert Rosepetals2©Anna-Lefvert Rosepetals3©Anna-Lefvert

I år kom jag på att man kan utnyttja rosenbladen på fler sätt. När jag såg hur vackra midsommarkransarna blivit sedan de torkat kom jag på att – varför inte göra en rosenbladskrans? Rosenblad på en ståltråd istället för smultron på strå, helt enkelt.

Rosepetals4©Anna-Lefvert Rosepetals6©Anna-Lefvert

Flädersaft med isstjärnor av vattenmelon

Watermelon1©Anna-Lefvert

Flädersaft är väl kanske den enda saften många av oss vuxna dricker. Den här härliga drinken görs på flädersaft och mineralvatten, med en liten isstjärna av vattenmelon i. Ett jättebra alkoholfritt alternativ som ändå har en vuxen smak.

Årets flädersaft är klar nu. Inte för att jag gör flädersaft varje år, men just i år blev det av. Eftersom jag inte har någon egen fläder åkte jag länge och suktade efter alla andras fläderblommor som man ju kan känna doften av på långt avstånd. Oftast står de ju i någons trädgård eller längs en kraftigt trafikerad väg eller åkerkant. De två senare alternativen känns inte så lockande att plocka av eftersom blommorna troligtvis är överösta med avgaser och bekämpningsmedel från jordbruket. Till slut hittade jag i alla fal en buske som stod lämpligt invid en cykelväg på långt avstånd av både bilvägar och åkrar.

Anna Bergenströms klassiska recept på flädersaft behöver inte mixtras med. Det enda jag är noga med är att alltid använda ekologiska citroner när skalet ska vara med, och eftersom de ekologiska citronerna oftast är ganska mycket mindre än ”vanliga” citroner kan man behöver ta lite mer citron. Jag använde:

30 blomklasar fläderblom

4 citroner

1,5 liter vatten

2 kilo socker

50 gram citronsyra

Gör så här:

Skaka av alla eventuella insekter från fläderblommorna och kapa skaften så kort som möjligt. Lägg blommorna i botten av en rymlig kastrull. Skölj och skiva citronerna tunt och lägg över fläderblommorna. Hetta upp vattnet och lös sockret i. Blanda ned citronsyran. Häll den varma sockerlagen över blommorna och citronerna. Lägg på ett lock och ställ kallt i tre dagar. Rör om två gånger om dagen, morgon och kväll. Sila av och frys in i mindre plastlådor så räcker saften hela vintern.

Omrörningen bör man inte hoppa över, det är nämligen inte alls för smakens skull man rör i saften utan för att undvika att anaeroba bakterier ska börja föröka sig, sporer som finns i naturen och som om de får föröka sig i vår föda framkallar förgiftning hos människan, så kallad botulism. Det är nog väldigt sällsynt att det händer med flädersaft, oftast är det dåliga konserver, till exempel sill eller gravad fisk som orsakar botulism.

Jag hade själv ingen aning om att det var därför man ska röra om i flädersaften innan jag pratade med en av mina bästa vänner, Anna Johansson Gordon, som är bra på det där med livsmedelshygien. Jag ringer ofta henne om det är något jag undrar över vad gäller livsmedel, typ – Blir man sjuk av sur grädde? Är det farligt att äta mögligt bröd? Hur länge kan köttfärs stå i rumstemperatur innan den blir dålig? Kunskaper som var självklara förr men som verkar vara på utdöende idag när vi köper allt färdigt.

Elderflowerjuice©Anna-LefvertWatermelon2©Anna-Lefvert

Watermelon6©Anna-Lefvert

För att piffa flädersaften en aning kan man göra små isstjärnor av vattenmelon. Skär skivor av melonen, stansa ut stjärnor och frys in tills du behöver dem. Fungerar både som isbitar och lite extra smaksättare. Skål!

Watermelon4©Anna-Lefvert Watermelon5©Anna-Lefvert

Ljuslyktor med tyg DIY

 

 

Ljuslykta1©Anna-LefvertJag säger som Ernst – skönheten bor i enkelheten. Eller hur det nu var han formulerade det hela. Ibland behöver man liksom inte krångla till det för att det ska bli vackert. De här ljuslyktorna är ett sådant exempel. Några dricksglas av enklaste modell, lite tygspill och vips har man ett par fina ljuslyktor.

Dessa gjorde jag en mörk sensommarkväll i min mammas sommarstuga. Det man behöver är ett lim som är genomskinligt och inte gulnar. Jag brukar använda ett så kallat decopagelim som man målar på med en pensel. Limmet kan målas både under, som ett vanlig lim, och över som en lack när man gör decopage. Till det här projektet fungerar det perfekt för man behöver inte vänta på att det ska torka mellan lagren av tyg.

Börja med att ”tapetsera” hela glaset med ett lager tyg. Fortsätt sen att limma på remsor med ojämna mellanrum runt hela glaset. Klipp eller riv remsor av ett bommulstyg eller linnetyg. Grov struktur blir fint. Klipp rent runt kanterna upptill och nedtill och låt lyktan torka.

Ljuslykta3©Anna-LefvertLjuslykta4©Anna-LefvertLjuslykta5©Anna-Lefvert