Citronmarängpaj

Lemonmeringuepie4©Anna-Lefvert

Jag är larvigt förtjust i citronmarägpaj. Den ska helst vara rejält syrlig, smaka mycket citron. Jag har ett favoritrecept som ofta används i min familj till jul, påsk, födelsedagar… Senast blev det en till Valborg. Kort sagt när man har någon anledning att fira med något riktigt sött och gott.

Lemonmeringuepie©Anna-Lefvert

Här är receptet:

pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 gram smör

3 msk kallt vatten

Citronkräm:

3 dl vatten

6 msk maizena majsstärkelse

1,5 dl socker

saft och skal av 3 ekologiska citroner

3 äggulor

1 msk smör

marängtäcke:

3 äggvitor

1,5 dl socker

Nyp ihop pajdegen och kläm ut i en form, gärna med löstagbar kant. Grädda skalet 10 – 15 minuter i 200 grader. Ta ut och låt svalna. Vispa ihop vatten, socker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka till en kräm. Tillsätt citronsaft och zest, rör till en jämn kräm. Vispa i äggulorna en i taget. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Häll citronkrämen i pajskalet. Låt svalna.

Lemonmeringuepie2©Anna-Lefvert

Vispa vitorna till hårt skum med elvisp. Vänd i socker. Bred ut marängsmeten så att den täcker hela fyllningen ordentligt, gör lite mönster i den med en gaffel eller slickepott. Grädda i 200 grader ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Här gäller det att passa pajen hela tiden, det är lätt att bränna!

Lemonmeringuepie3©Anna-Lefvert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *