Citrusboost

Jag kan få riktigt crawingsug efter grapefrukt i perioder. Helst av allt vill jag då ha den röda som man kan äta utan socker. Man kanske helt enkelt behöver lite extra c-vitamin så här års.

Jag är också galen i citron i alla möjliga former, citronmarängpaj, kanderade citronskal, citronkyckling och citronsorbet…  Syran i kombination med sött är helt enkelt oslagbart.

Den citronsorbet man kan få i Frankrike, ibland spetsad med lite citronlikör, är svårslagen och det är inte alltid så lätt att hitta lika god här hemma. Jag tror vi svenskar är lite rädda för syran. Varför är det annars så svårt att hitta riktigt god citronyoughurt – med fruktkött i?

Så i helgen när jag råkade få syn på en billig glassmaskin slog jag till. Här ska göras egen citronsorbet!

Väl i livsmedelsaffären fanns inte så många fina ekologiska citroner kvar på hyllan, men väl några ekologiska röda grapefrukter, så det fick bli en blandning av två kärlekar. Och gissa om det blev gott! Och vackert på köpet.

Citrussorbet1©Anna-Lefvert

Gillar du citrus måste du prova detta.

Du behöver:

2 röda grapefrukter

3 citroner

3 dl socker

2 dl vatten

Citrussorbet2©Anna-Lefvert

Citrussorbet3©Anna-LefvertCitrussorbet4©Anna-LefvertCitrussorbet5©Anna-LefvertCitrussorbet6©Anna-LefvertSå här gör du:

Pressa tre citroner och två röda grapefruker i en citruspress. ”Gnussa” ordentligt så att du får loss så mycket fruktkött som möjligt. Häll saften och frukköttet i en kastrull. Koka upp vatten och socker i en annan kastrull och låt sjuda en stund tills allt socker löst sig. Dra sockerkastrullen av värmen och sätt citruskatrullen på värmen istället. Häll i ungefär hälften av sockerlagen i sitrussaften och låt allt koka upp. Nu måste du smaka av med mer sockerlag tills citrusvätskan är lagom söt i din smak. Citrusfrukter är så olika söta och syrliga att man får prova sig fram till rätt balans. När du är nöjd med smaken tar du kastrullen av värmen och låter den svalna helt. Häll den kalla citrussockerlagen i en glassmaskin och kör tills den fått sorbetkonsistens. Häll över i en annan form ch ställ in i frysen en stund till.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *