Advent

Jaha, då var det snart första advent och de första juldekorationerna ska fram. Jag plåtade jul redan i september, men jag gillar julen så det gör inget alls.

Jag gillar juteväv också, och till jul passar det perfekt med jutevävens rustika känsla. De här adventsljusen gjorde jag för ett par år sedan till ett reportage som delvis publicerades i 101 nya idéer nyligen. Adventsljus©Anna-Lefvert

 

Ett barnpussel från Ikea passade perfekt som schablon till siffrorna

Adventsljus2©Anna-Lefvert

 

Det blev en gris också, mönstret ritade jag på fri hand, två likadana sidor, en mage, en rygg, öron, tryne, fyra ben (med tår!), rumpa och en svans som jag knöt en knorr på. Nöff nöff!

Julgris©Anna-Lefvert

 

Några små hängen till granen blev det också. Dekoration i jute©Anna-Lefvert

 

Jag använde lindrev för att ”stoppa” hängena. En liten mall i papper till änglavingarna var bra att använda för att få alla bitarna likadana, eller om man vill ha flera likadana. När man klippt ut två stycken i juteväv och en i lindrev lägger man ihop dem och syr ihop allt runt kanten, passa på att sy fast en liten ögla i jutesnöre för upphängning.Jutevingar©Anna-Lefvert

Betongflaskor i höstmörkret

Ljusstakar kan man aldrig få för många av. De här vinflaskorna i betong är ett trevligt DIY projekt i höstmörkret.

Betong är ett fantastiskt material för alla hemmafixare. Det är ju inte utan orsak det blivit så populärt att gjuta krukor, vattenbad och mindre möbler på egen hand.

Det gäller att hitta en bra form, om man vill göra det lite enkelt för sig. Plastformar är enklast att använda. Ett bra ställe att leta på – är Systembolaget! Vinflaskor i pet-modell, alltså plast, är perfekta att gjuta betong i. Leta bland de allra billigaste vinerna så hittar du petflaskorna.

Betongflaskor3©Anna-Lefvert

Betongflaskor5©Anna-LefvertBetongflaskor4©Anna-LefvertBetongflaskor1©Anna-Lefvert

 Jag använde vanlig finbetong, och tejpade fast en tratt på flaskhalsen för att få ned blandningen i flaskan.

Betongflaskor11©Anna-Lefvert

 

Tänk på att skaka ut så mycket luftbubblor som möjligt medan du fyller flaskorna.

 

Betongflaskor12©Anna-Lefvert

 

Som ljushållare och armering använde jag vanlig najtråd. Klipp tre meterlånga trådar och stick ned dem när du tror att du fått ut de flesta luftbubblorna. När betongen brunnit färdigt snurrar du ihop ståltrådarna till ljushållare. Använd ett ljus att snurra trådarna runt, för att få till rätt storlek.

 

Betongflaskor14©Anna-Lefvert

 

Det går också att använda färdiga ljushållare i metall. Stick ned en lång skruv (ljushållaren har alltid ett färdigt hål för att man ska kunna skruva fast dem) som armering i betongen. Flaskhalsen behöver armeras, annars bryter man lätt av den när man ska få ut betongen ur formen.

Betongflaskor13©Anna-Lefvert

Låt betongen brinna i minst en vecka. Tänk på att den måste stå i ett frostfritt utrymme så här års. Sen skär man upp plastfaskan med en vass kniv. Lämna allra sista biten av halsen kvar.

Betongflaskor-15©Anna-Lefvert

Min svärfars samling av gamla vinetiketter var det som först satte fart på min fantasi… De är jättevackra, men vad kan man använda dem till?

Betongflaskor15©Anna-Lefvert

 

Limma på lite läder längst upp på flaskhalsen, för att dölja plasten. Och använd ett genomskinligt lim för att limma fast etiketterna.

En egen korkek

När jag var på Korsika tidigare i höst plockade jag några ekollon från en korkek. Efter några veckor i vatten har några av dem nu äntligen börjat gro. Det har nästan blivit lite tradition hemma hos oss att sätta höstens ekollon i ekollonvas för att få dem att gro. Det blir liksom en tjuvstart på våren, och det är roligt att se hur det kan komma upp ett miniträd ur en liten nöt…

Ekollon korkek©Anna-Lefvert
I år lade jag både de franska ekollonen och en handfull vanliga svenska i blöt i två vattenglas. Men de svenska har inte vaknat riktigt ännu. Det brukar kunna ta riktigt lång tid, ibland nästan tre månader.Ekollon3©Anna-Lefvert

Den lilla vasen är Estrid Ericsons klassiska från Svenskt Tenn. Jag brukar även använda gamla laboratorieglas som jag hittat på loppis.

Ekollon2©Anna-Lefvert

 

Ekarna klarar sig inte hur länge som helst på bara vatten. Men förra årets har stått tills nu, när de börjar känna av hösten. Rejält långa rötter fick de!

 

Ekollon1©Anna-Lefvert

Så här fin blev förra årets ek.

Spindel-2©Anna-Lefvert

Det får bli en liten cliffhanger till kommande inlägg med insekter i fil de fer…

Mumsiga Madeleines

Jaha, då har startskottet gått av…

Jag kan inte ens med bästa vilja förmå mig att tycka att madeleinekakor är särskilt goda. En mjuk sockerkaka, är liksom… något man kan ha eller mista. Och med tanke på att de flesta av oss helst mister några kalorier i sitt dagliga intag så är det liksom inte värt besväret. Men. Formarna! Jag älskar madeleineformar. Det finns liksom inga bakformar som är så vackra som madeleineformar! Bara därför har jag försökt tycka om kakorna. Under vår senaste Frankrikeresa rusade jag in i varenda köksbutik – för att bara hitta non-stick och – ännu värre – silikonformar. Men ibland behöver man inte leta så långt borta. På Vasagatan i Stockholm i en välsorterad köksbutik hittade jag dem till slut, och även i Leilas general store som har dem i miniformat.

Med plåtarna på köksbänken återstod bara att röra ihop något som blir lika gott som det är vackert. Det var då jag kom på idén att använda dem som formar till mandelmusslor istället, fylla dem med grädde och bär och lägga dem dubbelt som en riktig mussla.

Madeleinekakor1-webb Madeleinekakor2-webb Madeleine-m-lingong-webb Madeleine-m-hjortron-webb

Det blev både vackert – och riktigt gott. Så nu har jag legitimerat mitt köp av madeleineplåtar i alla storlekar. Bara en äkta fransk vintage saknas, men står högt på önskelistan.

 

Receptet på mandelmusslorna är superenkelt och kanske lite fuskigt, eftersom man använder mandelmassa istället för riktig mandel. Men gott blir det i alla fall.

Det här behöver du:

200 gram smör

200 gram mandelmassa

1 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl socker

Riv mandelmassan grovt. Kör sedan allt i matberedaren med degkrok. Låt degen vila svalt en stund. Smörj madeleineformarna ordentligt. Tumma ut degen ganska tunt i formarna och grädda i cirka 8 minuter i 200 grader. Lossa försiktigt medan musslorna är ljumma. Låt kallna innan du fyller dem med grädde och sylt.