Snyggare än en äggkartong 2.0 – Klassisk äggkorg i Fil de fer

Eggbasket1©Anna-LefvertSom sagt, det finns ju snyggare saker att ha äggen i än de vanliga äggkartongerna i returpapper… Här kommer nästa förslag; en klassisk äggkorg i Fil de Fer, alltså luffarslöjd på ren svenska. Korgen är en klassisk modell att hämta ägg i. Kanske inte den mest praktiska att förvara dem i sen, men man kan ju ha äpplen eller tomater i den istället.

Hur som helst är korgen inte särskilt svår att tillverka själv, det ser betydligt svårare ut än det är. Jag gjorde en beskrivning till tidningen Allt om fritidshus för några år sedan. Den kommer här:

Klassisk äggkorg i luffarslöjd

Det här behöver du:

5 svetstrådar 2 millimeter tjocka (AGA H44)

Tunn svart ståltråd 0,7 millimeter tjock

Svart najtråd 1,5 millimeter tjock

Tidningspapper att göra ståltrådsrullar av

Tång

Kraftig avbitartång, typ bultsax

 

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik trådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp tråden från båda ändar på de avklippta trådbitarna.

Lägg ihop de fem tunna trådarna med fem svetstrådar. Håll trådarna i ett grepp så att svetstrtådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

 

Steg1©Anna-Lefvert

 

2. Böj ut svetstrådarna så att de fördelar sig jämnt. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje svetstråd.

 

Gör en liten ögla på najtråden och fäst på en av svetstrådarna. Fäst sedan najtråden vid varje svetstråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje svetstråd. På så vis både fäster man tråden och får ett lagom avstånd till nästa varv.

 

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

Steg2©Anna-Lefvert

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja svetstrådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma svetstrådarna som är ganska hårda att böja. Steg3©Anna-Lefvert

 

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

Steg4©Anna-Lefvert

 

5. När man gjort sista varvet klipper man av svetstrådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för svetstråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

Steg5©Anna-Lefvert

 

6. Böj ned ändarna på svetstråden med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

Steg6©Anna-Lefvert

 

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

Steg7©Anna-Lefvert

 

8. Vira tunn tråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Steg8©Anna-Lefvert

Nu är korgen klar. På med hucklet och ut i hönsgården! Snart är det påsk.Easteregg7©Anna-Lefvert

5 Kommentarer
  1. Casandra Armijos
    Casandra Armijos says:

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :).

    Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *