Julgröt över?

Blev det gröt över efter jul? Trött på ris a la Malta? Prova att sno ihop en saffranspannkaka. Förutom gröten och saffran är det bara hackad mandel, ägg och lite mjölk eller grädde som behövs. In i ugnen någon halvtimme och så har du en härligt gyllengul pannkaka som enligt traditionen ska avnjutas med salmbärssylt. Men har man inte det är blåbärssylt och lite lättvispad grädde till precis lika gott!

Saffranspannkaka©Anna-Lefvert

saffranspannkaka2©Anna-Lefvert

Hacka mandeln medelgrovt. Allt för stora bitar är inte gott.

 saffranspannkaka3©Anna-Lefvert

Stöt saffran med en sockerbit i mortel, så får man ut det mesta av smakerna ur det dyrbara saffranet.

 saffranspannkaka4©Anna-Lefvert

saffranspannkaka5©Anna-Lefvert

Du behöver:

Cirka 500 gram gröt

1-2 ägg

2 dl grädde eller mjölk (eller hälften av vardera)

Ett pkt saffran

Cirka 0,5 dl mandel, skållad skalad och hackad

Grädda i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter. Servera ljummen med lättvispad grädde och blåbärssylt.

Frostad frukt

Frostad frukt är busenkelt att göra. Och så vackert! Dessutom känns det bra att kunna äta upp dekorationerna när man sett sig mätt på dem…Frostad frukt©Anna-Lefvert

Frostfruit3©Anna-LefvertAllt man behöver är äggvita och strösocker. Och så frukt förstås. Vispa upp äggvitan och pensla på frukten, strö över socker. Låt torka en stund innan du lägger upp den. När man ska äta frukten är det bara att skölja av sockerfrosten.Frostfruit1©Anna-Lefvert

Frostfruit2©Anna-Lefvert

Julblommor upp-och-ned

Amaryllis är ett måste till jul. Helst av allt vill jag ha de riktigt mörkt blodröda. När de börjar se vissna kan man nypa de klockor som fortfarande är fina och sätta dem en och en i låga vaser eller vanliga vattenglas. På så sätt varar blomningen extra länge. Och ibland är det fint med låga blommor. På ett dukat bord till exempel.

Amaryllisklocka©Anna-Lefvert

 

Upp och ned vända, hängande amaryllisar är både vackert och praktiskt, man får ju vasen på köpet. Det här blev en takkrona med hängande amaryllisar. Kronan gjorde jag av en trädgårdsbur som egentligen är till för att skydda vårens tulpaner från hungriga rådjur. Lite mossa kan verkligen sätta pricken över i.

 

Amaryllis©Anna-Lefvert

 

Hyacinterna har allt de behöver i löken. De behöver egentligen varken jord eller vatten för att klara av  julen, så varför inte slå in lökarna i lite papper och lägga dem på ett fat.

 

Hyacinter-liggande©Anna-Lefvert

 

Eller slå in lökarna i lite mossa och hänga dem upp och ned… Lite knasigt kanske? Men ibland måste man ju vända upp och ned på traditionerna.Hyacint-upp-och-ned2©Anna-LefvertHyacint-upp-och-ned©Anna-Lefvert

Ljuskrona av gamla kökshanddukar

 

Jag älskar gamla kökshanddukar. Kan nästan inte förstå varför någon köper nya, när det går att hitta så vackra – och bra – gamla kökshanddukar. Ibland går de ju sönder eller får fula fläckar som inte går bort. Då kan man göra en massa fina saker av de bästa bitarna. Som den här ljuskronan till exempel. Busenkel, men ganska fin. Lite lummer och några julkulor sätter julkryddan.

Julkrona©Anna-LefvertJulkrona2©Anna-LefvertJulkrona-4©Anna-Lefvert

Jag böjde till ringarna till kronan av vanlig 1,5 mm najtråd. Den är mjuk, så man måste vira några varv för att de ska bli tillräckligt stabila. Samtidigt passar man på och gör fyra öglor på varje ring, för upphängningen.

Julkrona-5©Anna-Lefvert Julkrona-6©Anna-LefvertJulkrona7©Anna-Lefvert

Fäst ihop den nedre ringen med den övre genom att klippa längsgående snitt i båda ändar av fyra cirka 20 centimeter långa handduksremsor.

Julkrona8©Anna-Lefvert

I den nedre ringen fäster man remsorna genom att trä änden genom öglorna och sedan dra remsan genom snittet. I övre ringen hänger man trasorna över ringarna.

Julkrona9©Anna-Lefvert