Struvor med limecurdgrädde och blåa bär

Struvor1©Anna-Lefvert

Fjärilar, blommor och stjärnor i all ära. När jag hittade det här struvjärnet i en vintagebutik på nätet kändes det som att det öpnnades nya vägar för den gamla klassiska struvan. En korg av frasig struva, lättvispad grädde och bär blir en lite lyxig efterrätt. Struvorna gör man så här:

Vispa ihop 1 ägg, 1 dl vetemjöl och 1 dl mjölk. Låt smeten svälla en stund. Smält kokosfett i en liten kastrull. När fettet är hett doppar du ned järnet i fettet en gång innan du doppar det i smeten första gången. Fritera struvan tills den börjar få lite färg, lyft upp och ta loss från järnet, stö socker över och låt svalna på ett avsvalningsgaller. Fortsätt på samma vis med resten av struvorna. Struvorna är godast när de är riktigt färska, men om man måste göra dem några dagar innan de ska ätas är det bäst att frysa in dem tills någon timme innan servering.

Struvor2©Anna-LefvertStruvor6©Anna-Lefvert

Lemoncurd i vispgrädde är en riktig hit till sommarens jordgubbar. Du som inte provat det tidigare har något att se fram emot i sommar! Men lemoncurdgrädde är även gott till andra bär. Till de här  struvkorgarna

provade jag limecurd istället.

Struvor7©Anna-LefvertStruvor3©Anna-LefvertStruvor4©Anna-LefvertStruvor5©Anna-Lefvert

Visst tar det emot en aning att köpa bär som flugit över halva jordklotet, men efter ett par nästan helt sollösa månader känns det som att man behöver lite färska bär! Blåbär och björnbär till limecurdgrädden var ingen dålig kombination det heller.  Blanda lite av curden i grädden och toppa med ytterligare lite. Smaklig spis – snart kommer solen!

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11445131/?claim=x3f92kxu4rc”>Följ min blogg med Bloglovin</a>

Frozen flowers – i väntan på våren

Tulpanlykta1©Anna-LefvertJo, nu har faktiskt de första vårblommorna redan visat sina vackra små ansikten. Några vintergäck och snödroppar tittar upp ur markerna där jag bor. Ändå är det ett tag kvar tills våren sätter igång på allvar. Och i väntan på det kan man piffa upp vardagen med lite frusna blommor.

En islykta blir så mycket vackrare med infrusna tulpaner i. Ett par nätter med minusgrader räcker fint. Tänk bara på att inte låta lyktan stå i solen dagtid. Då smälter den snabbt.

En vanlig tiolitershink fungerar perfekt som form. Och tulpanerna jag använde hade redan börjat vissna inomhus. Det gäller bara att se till att de ligger ut mot hinkens väggar medan vattnet fryser, eftersom mitten ska ge plats för ett ljus. Sen är det bara att vänta på att det fryser. Har man inte tillräckligt kallt utomhus kan man ju alltid stoppa hinken i frysen. Tulpanlykta2©Anna-LefvertTulpanlykta3©Anna-Lefvert

Den här rosenbladsformen gjorde jag efter en plåtning. Jag hade fotograferat ett bröllopstema i Trosa lands kyrka och spridit ut rosa rosenblad i altargången. Efteråt stod jag där med massor av rosenblad över. Vad gör man? Det tar emot att bara slänga.  Så jag frös ned dem. I en sockerkaksform kan rosenbladen bli en fin form för glassen. Tänk på att använda en form med ett rejält utrymme i mitten så att glassen får en skål. Bladen vill flyta upp till ytan hela tiden, så man får vara där och peta ned dem lite då och då medan vattnet fryser.Rosenbladsform©Anna-Lefvert

Pelargoner både doftar och smakar gott! Frys in de första blommorna i iskuber. Det är inte bara vackert i bubbeldrickan – det både doftar och smakar lite extra gott! Ispelargon©Anna-Lefvert Ispelargon2©Anna-Lefvert Ispelargon3©Anna-Lefvert Ispelargon4©Anna-LefvertSkål för våren!

Pink Passion

 

Alla hjärtans dag får gå i rosa toner i år. Ett hjärta av det som fanns i skåpen… trikåtband, snörstumpar, någon liten spetsstump, bollfrans och snedslå i rosa toner. Perfekt för alla er som har förråden fulla av färdigrivna matt-trasor, men inte orkar eller har möjlighet att väva trasmattor. Eller kanske som ett minne av gamla barnkläder? Trasor av favoritklänningarna, barndomens brokiga påslakan. För alla som älskar återvinning!

valentine3©Anna-Lefvertvalentine1

Eftersom jag är svag för rosa fanns det en del i dito toner i lådorna… Och hur man gör kräver knappast någon mer förklaring än detta:valentine2©Anna-Lefvertvalentine5©Anna-Lefvertvalentine4©Anna-Lefvert

HAPPY VALENTINE!

 

Karins banankaka

Tiden går fort när man har roligt. Hips vips så är de där bananerna som nyss var så gröna att de inte gick att äta övermogna med bruna fläckar här och var. Men släng dem inte! Övermogna bananer är den bästa ingrediensen man kan ha till en god kaka.

Den här banankakan är helt fantastisk, och jag brukar inte vara förtjust i vanlig sockerkaka. Kanske tycker jag så mycket om den för att den ger mig återblickar av barndomen. Min pappa älskade banankaka och kunde trycka i sig betydande mängder på kort tid. (I alla fall är det så jag minns det.) Sedan försvann banankakan ur mitt liv ett tag. Tills jag ganska nyligen återsåg den i form av det här receptet från min syster. Därför har jag i min privata kokbok döpt den till Karins banankaka.

Banankaka1

Gör så här:

Rör rumsvarmt smör socker och ägg mjukt och smidigt. Mosa bananerna och rör ned dem. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ned mjölblandningen i bananröran. Smörj en form och bröa den med kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i 170 grader längts ned i ugnen i cirka 40-45 minuter.

Banankaka4

Självklart hade man kunnat pimpa den med frosting och hackade nötter eller chocklad, men det behövs inte. Den är så god som den är!

Banankaka3Banankaka2