Banan+Kiwi=Sant

BananKiwi1©Anna-Lefvert

För ett par dagar sedan hade jag förmånen att få fotografera i Bomans lilla glassfabrik. Min svägerska Kristin Boman har dragit igång glassbar både i Trosa och i Stockholm, och glassen säljer som smör i solsken! Den stackars personalen har fått stå och tillverka glass på nätterna ibland när solen gassat. En av mina favoritsmaker är banan och kiwi. Tack vare att bananen är så söt i sig själv behövs inte mycket extra socker och ingen mjölk eller grädde alls.

Jag provade att göra hemgjord glass helt utan socker och det fungerade riktigt bra, även om man i ärlighetens namn måste säga att de riktiga glassmaskinerna gör ett något bättre jobb än den jag har hemma…

Inspirerad av smakerna har jag nu också börjat göra banan och kiwismoothie. Såå gott, och perfekt som mellanmål. Eller till brunchen på bryggan på landet.

 

BananKiwi2©Anna-Lefvert BananKiwi3©Anna-Lefvert

Till glassen som jag gjorde hemma använde jag:

4 kiwi

3 mogna bananer

4 msk limoncello (mest för att motverka iskristaller)

Mixa allt med stavmixer och kör i glassmaskin till lagom konsistens. Frys in.

(Glassen på bilden nedan är inte min hemgjorda, utan Bomans)

BananKiwi4©Anna-Lefvert

Till smoothien använder jag, per portion:

1 banan

2 kiwifruker

1/2 dl vaniljyoghurt

Mixa allt med stavmixer. Svårare än så är det inte! I helgen ska jag njuta på bryggan och hoppas på lite varmare väder!

BananKiwi5©Anna-Lefvert

Herbarium – DIY på mormors vis

Herbarium5©Anna-LefvertHerbarium6©Anna-Lefvert

 

För ett par år sedan var jag i Provence. Som vanligt alltid på jakt efter vintagefynd och i Frankrike hittar man alltid fantastiska loppmarknader utomhus. I en liten by vid namn L’Isle-sur-la-Sorgue  som sägs vara antikhandlarnas Mekka näst efter Paris sprang jag in i en antikbutik där det här fantastiska Herbariet hängde på väggen. Då slog det mig att jag tror att min mormor fick göra ett herbarium i skolan som barn. Min älskade mormor fyller 100 år i år och är still going strong, fantastiska kvinna!

Jag hittar alltid mycket vackra saker i mormors lådor och mycket riktigt fanns det gamla herbariet sparat. Så vackert! Av ålder gulnande sidor med snirkligt handskrivna etiketter. Här är ett litet smakprov…

 

Herbarium1©Anna-LefvertHerbarium2©Anna-LefvertHerbarium3©Anna-LefvertHerbarium4©Anna-Lefvert

 

Inte för att jag ens för en sekund trodde att jag skulle kunna göra något vackrare, men ändå inspirerad gav jag mig ut och plockade lite vårblommor på min egen backe. En växtpress gör man enkelt själv – det är bara att såga till två lika stora plywoodskivor, borra hål i varje hörna och skaffa långa skruvar med vingmuttrar. Lägg blommorna mellan vita skrivarpapper, tryck till dem en aning och lägg sedan wellpapp mellan varje blomma. Dra åt skruvarna lite då och då så att blommorna pressas.

 

Herbarium7©Anna-LefvertHerbarium8©Anna-LefvertHerbarium9©Anna-LefvertHerbarium10©Anna-Lefvert

Efter någon vecka när blomman hunnit torka ordentligt kan man plocka ut den och rama in. Kanske något för barnbarnen att glädjas åt om en sisådär åttio år…

Herbarium11©Anna-Lefvert

Bojans pajtäcke

 

Bojans3©Anna-Lefvert

 

Det här är kanske världens godaste paj. I min receptsamling kvalar den i alla fall in bland de fem godaste efterrättspajerna. Under det krispiga och lite knäckiga pajtäcket döljer sig äppelklyftor vända i kanel, alldeles lagom mjuka. Receptet har jag fått med mig från ett av mina första jobb i ett restaurangkök i Uppsala. En av kokerskorna där var en sådan där riktig matmor med smakerna ända ut i minsta nerv och känsla. Och hon spred inte bara god mat omkring sig utan smittade hela sin omgivning med gott humör och massor av humor. En sån som du Bojan skulle finnas på varje arbetsplats!

Nästan varje gång jag gör den här pajen är det någon som frågar efter receptet. Senast i påskas när hade jag den med till en middag hos min svägerska. Så varsågod Agneta och Barbro. Här är receptet:

Du behöver:

125 gram smör

125 gram socker

125 gram vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

Äpplen

Kanel efter smak

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna så att bakpulvret fördelas jämnt. Lägg i smöret och kör allt i degblandare tills du har en smidig deg. Ta upp och rulla degen till en rulle. Lägg in rullen i frysen en stund. Det går även att ha degen förberedd i frysen och ta fram den när man behöver.

Skala och klyfta 4-5 äpplen. Vändklyftorn i kanel och ev lite socker om det är en syrlig äppelsort. Lägg äppelklyftorna i botten av en pajform. Skiva pajdegen i knappt centimetertjock skivor och lägg som ett täcke öber hela pajformen. Grädda i 200 grader tills pajtäcket fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Pajtäcket fungerar även utmärkt till bär eller rabarber.

Bojans4©Anna-LefvertBojans5©Anna-Lefvert

Bojans2©Anna-LefvertBojans1©Anna-Lefvert

 

And here is the recipe in English;

You’ll need:

125 g flour

125 g sugar

125 g butter

1/2 tsp baking powder

1/2 tsp vanilla extract

4-5 apples

cinnamon

maybe a little extra sugar

Preheat oven to 392°F . Mix flour, sugar, baking powder and vanilla extract. Add butter and blend it all untill smooth. Put the paste on a oven paper and form a roll. Put the roll in the freezer while you prepare the apples, or you can prepare the paste a couple of days before and keep it in the freezer.

Peel and cut 4-5 apples in pieces.  Turn them in a little cinnamon and eventually some sugar. Put the apples in a pie tin. Take out the pastry and cut it in slices approx 1 cm thick. Put the pastryslices on top to cover the appleslices. Bake for 20-30 minutes until the pie cover shows a nice lightbrown colour.  Serve lukewarm whith whipped cream, vanilla sauce or vanilla ice cream.

As english is not my first language – please excuse my misspelling!

Lingon, lingon, lingon!

Lingonberries2©Anna-Lefvert

Bärbuskarna i min trädgård blommar för fullt, hallonlandet är rensat och de fula blå bärnäten inhandade. I år ska jag inte dela med mig av bären till fåglarna, hur fula näten än må vara. Och redan nu har jag börjat förbereda plats i frysen. Vilket innebär att de mängder av lingon som finns där nu behöver ätas upp!

Lingon är inte bara goda, de är väldigt nyttiga också. På senare år har svenska forskare bland annat gjort en ny upptäckt till lingonens fördel. Nämligen den att lingon kan förebygga fetma. Testen är som vanligt gjorda på möss, så man kanske inte kan dra allt för stensäkra slutsatser om samma sak gäller oss människor. Men googlar man lingonberries hittar man spaltmeter om detta.  Jag är övertygad om att bär har en rad andra goda hälsoeffekter. Helst ska de ju ätas färska och osockrade. Men när man ska tömma frysen på lingon är den här kakan ett hett tips.

Jag har fått receptet av min kära moster Eva så därför kallar jag den Evas kaka. Hon brukar göra den med röda vinbär i och det är oslagbart gott! Men även med lingon är den här kakan riktigt god – och kanske lite oväntad. Märkligt nog är vi ju lite konventionella och använder lingon mest till sylt.

Lingonberries1©Anna-Lefvert

Du behöver:

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver  (eller 1-2 tsk vaniljsocker)

1-2 dl lingon eller andra bär

kokosflingor till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. vispa ihop ägg och socker. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver så att bakpulvret fördelas väl i mjölblandningen.  Blanda ihop allt. Smörj en form och bröa med kokosflingor. Häll smeten i formen och strö över lingonen. Grädda i 45-55 minuter.

Lingonberries3©Anna-Lefvert Lingonberries4©Anna-Lefvert Lingonberries5©Anna-Lefvert

Servera gärna med en klick lättvispad grädde till. Annars är den god som den är.

Lingonberries6©Anna-Lefvert

Tapetkrukor

6©Anna-Lefvert

Krukor i tidningspapper till vårens alla förkultiveringar och sticklingar tillverkar man (som ni säkert redan vet) enkelt själv. Men man kan alltid uppgradera dem en aning genom att använda bitar av tapet istället. Alltid har man väl någon tapetsnutt över från en renovering, eller en provbit. Annars kan man använda fina inslagspapper.

Tapetkrukorna kan bli en lite småfin gå-bort present fylld med en liten pelargonstickling, en tomatplanta eller en lovande luktärtsort.

7©Anna-Lefvert

Själva krukmakaren gör krukmakandet mer rationellt. Färdiga krukmakare finns att köpa i varje välsorterad trädgårdsbutik. Men tycker man att det är kul att fixa saker själv och råkar ha en sats med hålsågar hemma i verktygslådan kan man tillverka även själva krukmakaren på egen hand. Man sågar helt enkelt ut ett gäng hål ur en planka, sparar ”hålbitarna” och limmar ihop dem till en tjock rundstav. Ett handtag längst upp är bra för greppets skull. Bitarna man sågat hålen ur limmar och skruvar man också ihop. Ni ser nedan hur man gör.

step-by-step1©Anna-Lefvert

Eftersom tapet är betydligt styvare än tidningspapper behöver man häfta ihop överkanten på krukan för att den ska hålla ihop. Antingen häftar man med vanlig häftapparat, eller så använder man en öljettång som jag gjorde här. Då får man samtidigt ett litet hål att fästa en namnetikett på.

Step-by-step2©Anna-Lefvert

Sen är det bara att fylla tapetkrukan med innehåll och ge bort till någon som uppskattar det.

5©Anna-Lefvert