Pumpatider, pumpapasta
Nu är det pumpatider. Butikerna fylls av så kallade Halloweenpumpor, främst avsedda för dekoration. De blir jättekul som lyktor utomhus. Men det är mest hål – och frön – inuti dem. Dessutom är det inte alltid säkert att de odlats som livsmedel och kan därmed vara väldigt besprutade.
Bättre i matlagningen är muscatpumpan. Den är galet vacker, men ofta ganska dyr i svenska butiker. Eller kanske rättare sagt, det är inte en massa luft inuti den, så det blir ganska dyrt att köpa en hel pumpa. Bättre är kanske att välja butternut squash, som alltså egentligen är en sorts squash med lite mer nötig smak och ett vackert orange fruktkött. På bilden nedan är det den som ligger på vågen. Bilden tog jag hemma hos min kompis Anna Johansson Gordon när vi gjorde ett jobb på pumpatema tillsammans.
Anna har bott i USA i många herrans år och har därför en annan relation till pumpa än vi vanliga svennar. Där är pumpa (och butternut squash) mycket mer av en basingrediens. Man kan köpa pumpapuré på burk och äter pumpasoppa som vi äter ärtsoppa. Ungefär.
Och det är faktiskt enkelt att använda pumpan. Rostad i ugn blir den jättegod i allt från soppor, som tillbehör till fisk eller kött. Eller tillsammans med en skvätt spagetti, som här.
Pumpa och salvia gifter sig fint, som det så vackert brukar heta. Det har jag också fått lära mig av Anna. Lite vitlök till det, och salt så är hela rätten klar.
Så här gjorde jag:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, klyv och rensa ur kärnorna ur en butternut squash. Skiva den i mindre skivor eller bitar. Pressa två rejäla vitlökskluftor och hacka ned ett knippe färsk salvia. Lägg pumpabitar, pressad vitlök och salviahack i en buke. Häll över generöst med olivolj och flingsalt. Rör runt ordentligt och lägg sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen tills pumpan känns mjuk och genombakt.
Koka under tiden spagetti. Blanda pumpa och spagetti. Servera med massor av färskriven parmesan. Busgott. Bättre än godis.