Smörgåskrasse – och längtan efter vårgrodd

Cress4©Anna-Lefvert

Fåglarna kvittrar utanför fönstret, vintergäcken och snödropparna blommar redan. Nu vill man ha vår på riktigt!! Det känns i hela kroppen att man behöver ljus, sol och nya krafter. Ett vitaminkick så att det där genomskinliga vinteransiktet börjar se levande ut igen.

Cress1©Anna-LefvertDet är lite tidigt att börja med vårsådden än. I alla fall det jag tänkt så i år. Men smörgåskrasse! Jag förflyttas tillbaka till barndomen av den kryddiga doften. Klippt smörgåskrasse på en smörgås med leverpastej, DET känns som rätt vitamininjektion just nu.

Vill man ha det lite extra fint till helgens frukostbord där var och en får sin egen portion kan man göra så här – så krassen i tömda ägg. Lite vadd av något slag i botten håller fukten. Sen sår man, sprayar på vatten lite då och då och efter ett par dagar, kanske en vecka ungefär, är krassen klar för klippning.

Cress2©Anna-Lefvert Cress3©Anna-Lefvert

For the love of forks, spoons and knives…

Spoon1©Anna-Lefvert

Jag älskar att fotografera mat. Och jag älskar gamla köksredskap och bestick. Helst sådana som inte längre kan dölja att de har en historia. Skedar så använda och nednötta att de inte längre har en symmetrisk form. Det har ju höjts ett och annat ögonbryn när jag i vild förtjusning kastat mig över buckliga skedar med hål i, eller bestämt bett antikhandlaren att absolut INTE putsa besticken jag köpt.

En liten del av min besticksamling fick bli fotomodeller. Strikt uppställda för tagning likt en skolfotografering på 50-talet. Nu har de också blivit planscher.

En enkel upphängning med inspiration från de gamla skolplanscherna gör man genom att såga till fyra bitar av en tunn trälist, borra hål genom dem, och sedan skruva ihop dem med några skruvar och vingmuttrar i mässing. Svårare än så behöver det inte vara!

 

Spoon3©Anna-Lefvert

Om du precis som jag gillar gamla bestick och vill köpa en plansch av mig – tveka inte att skicka ett mail!

Ibland räcker det ju att bara titta lite på skönheterna, så låt mig presentera…

Ladies and gentlemen, let me present….

The Spoons!

 

spoon©Anna-Lefvert

 

The Forks!

 

 

Fork©Anna-Lefvert

And last but not least…

The Knives!

 

 

Knife©Anna-Lefvert

 

Ha en trevlig helg!

spoon2©Anna-Lefvert

Pax – en tavla och lite tankar om återbruk och upcycling

Peace©Anna-Lefvert

Återvinning, upcycling… Kärt barn har många namn. Och att återanvända skräp har ju blivit högsta mode. Det är en bra tanke. Även om det ibland kanske blir lite bakvänt – att man liksom skapar skräpet för att ha material till det man ska tillverka. Jag tror ni fattar vad jag menar.

Peace2©Anna-Lefvert

Hur som helst sprang jag på en jättevacker gammal hålslagare från 1930-talet på en sommarloppis en gång. Handen på hjärtat så använder jag sällan hålslagare numera. Men. De där små prickarna som trillar ut kan man ju (åter)använda… Limmade i mönster på ett vackert akvarellpapper blev det en liten tavla. Vet inte om man kan kalla det återvinning direkt. Men ganska fint blev det i alla fall.

Peace3©Anna-Lefvert

 

Franska äppelgifflar – och vackra vinteräpplen på Upplandsslätten

Applecroissants1©Anna-Lefvert

Decembersolen stod lågt på himlen och klarade nätt och jämnt att lätta upp skuggorna under äppelträdet som redan hade tappat alla sina löv. Men som fortfarande hade sina äpplen kvar! Mitt ute på Upplandsslätten tvärnitade jag vid ett torp som hade ett sånt där fantastiskt äppelträd översållat av frostnupna äpplen. Varför lämnar fåglarna vissa äppelträd helt i fred, medan andra får sina äpplen sönderhackade redan i augusti?

Det var så vackert att jag bara var tvungen att stanna till, kliva in under trädet och dofta lite på hela härligheten…

Och nej, jag pallade faktiskt inte ett enda äpple. Men några bilder blev det.

1w

2w

 

3w

4w

Nu är vi inne på de sista vinteräpplena. Min mamma har som vanligt lagrat äpplen i kallförrådet, varsamt inpackade ett och ett i tunt papper. Som tonåring tyckte jag det var oerhört patetiskt att hålla på att lagra svenska äpplen, när det fanns Granny Smith att köpa året om. Idag högaktar jag hennes äppellagring.

Noggrant lagrade äpplen av rätt sorter lär kunna hålla ända in i maj, eller till och med till midsommar.

Den som har lyckan att fortfarande ha överflöd av äpplen kan göra härligt frasiga franska äppelgifflar. (Nåja, det går ju fortfarande att köpa äpplen i affären. Men välj gärna en annan sort än Granny Smith till dessa) Perfekt en kylig vintereftermiddag till en varm kopp te eller kaffe.

Applecroissants5©Anna-Lefvert

Applecroissants6©Anna-Lefvert

Franska äppelgifflar låter kanske lite fisförnämt. Men, man behöver inte alltid krångla till det för sig. Köper man färdiga smördegsplattor är det lätt som en plätt! Och de blir till och med godare än dem man köper i Frankrike! (Kanske).

Börja med att koka en kompott på äpplena. Skala och klyfta ganska grovt, det ska vara lite bitar kvar i kompotten. Koka dem mjuka i vatten, tillsätt socker först när äpplena börjar få rätt konsistens. Använd syltsocker så är det lätt att få rätt konsistens på kompotten. Krydda med kanel efter smak. Låt svalna en stund.

Ta fram smördegsplattorna ur frysen och låt dem tina ungefär en kvart. De ska inte vara helt tinade, lite kalla bör de vara. Jag använde en slags ”pajform” som man också kan göra ravioli med. Formen har jag hittat på loppis (var annars?), men det går lika bra att ta ut rundlar ur degen med ett glas, vika dubbla och klämma ihop dem med en gaffel. Pensla med lite ägg.

Grädda i drygt 200 grader tills gifflarna börjar på färg och degen rest sig fint.

Medan du gräddar gifflarna kokar du en sockerlag på 1 dl vatten, 1 dl socker och någon tesked citronsaft. Koka tills sockret löst sig. Ta ut gifflarna och pensla dem med sockerlagen.

Applecroissants7©Anna-Lefvert

Applecroissants2©Anna-Lefvert