Ramslökspesto

14w

Pesto är inget jag gör varje dag, direkt. Men när jag trillade över ett recept på ramslökspesto så här i vårtider, så…

3w

Jag har ett hemligt ställe. I lundens skugga, under uråldriga kastanjer växer ramslöken vilt. Den är en raritet i mina trakter annars, något man får köpa i en välsorterad saluhall i stan. Men på mitt hemliga ställe är det bara att ta för sig av vad naturen har att bjuda.

1w

För säkerhets skull kanske man bör kolla floran, bladen är ganska lika liljekonvaljens giftiga. Men doften tar man inte fel på! Vild vitlök som den kallas på engelska är ett bra namn.

7w

6w

Än har inte blommorna slagit ut, men när de gör det syns det tydligt att den här lilla löken tillhör alliumsläktet med sina nästan bollformade blommor.

Ett rejält knippe ramslök blev det. Och förutom det behöver man:

Ca 1 dl god kallpressad olivolja

70 gram pinjenötter

100 gram finriven parmesan

9w

Gör så här:

Skölj ramslöken mycket noga (fågelbajs vill man inte ha i sin pesto) och slunga bort vattnet i en salladsslunga. Klipp ned den grovt i en mixer. Häll över en del av olivoljan, tillsätt pinjenötter och riven parmesan. Kör allt till en lagom slät pesto. Tillsätt mer olja medan du kör, tills du får den konsistens du vill ha. Häll upp på burk och förvara kallt. Häll gärna lite olivolja överst så håller peston längre. God att äta precis som vanlig pesto – till en nygjord pasta, eller som tilltugg till en matig sallad.

13w

Trifle – enkelt och gott

Trifle©Anna-Lefvert

En brittisk klassiker – trifle – är lite av desserternas pyttipanna. Man tager vad man haver helt enkelt. Till exempel mousse, kaka (kaksmulor), grädde, bär, hackade nötter… Och varvar i efterrättskålar.

När jag var på en workshop i matfoto stod Trifle på schemat. Det var duon bakom matbloggen ”Våra oköttsliga lustar” som höll i taktpinnen. Det här är bilderna därifrån.

Vi använde då en ostkräm, frysta bär, hackade nötter och grädde. Ett plommon fick sätta pricken över i eftersom upptinade bär inte är lika snygga på bild som de är goda.

Trifle1©Anna-Lefvert

Trifle2©Anna-Lefvert

Jag tycker egentligen att man gärna kan hoppa över grädden. Det räcker fint med ostkräm, bär och nötter.

I helgen som gick gjorde jag en trifle med ostkräm, citruskompott kokt i cointreau och rostade, hackade hasselnötter. Det var uppskattat.

Ostkrämen innehåller:

200 gram cream cheese

200 gram kvarg

1 dl floursocker

1/2 krm vaniljpulver

ev. Rivet skal av 1 ekologisk citron

Trifle3©Anna-Lefvert

Ostkrämen kan man röra ihop dagen innan. Hacka hasselnötter grovt, och rosta dem i het stekpanna för att få fram lite mer smaker. Sen är det bara att varva och njuta!

Trifle4©Anna-Lefvert

Chokladskedar – och en genväg att temperera choklad

Chocolatespoon©Anna-Lefvert

Varm choklad är väl aldrig fel? Nja, kanske väljer man hellre glass en smällhet sommardag, men även en vårkväll efter stök i trädgården sitter det fint med lite varm choklad. När jag var liten blandade mamma kakao och socker i het mjölk. Nu smälter jag hellre riktig choklad direkt i mjölken. Det är trevligt att förbereda en rejält tilltagen sked med favoritchokladen om man vet att man ska ha den senare, kanske bjuda vänner på. Smält – och stelnad igen – i vackra skedar så att var och en får välja ljus eller mörk efter egen smak. Kanske vill man till och med ha två?

Chocolatespoon1©Anna-Lefvert

För att chokladen inte bara ska smälta utan också stelna och fortfarande se trevlig ut bör den tempereras. Det här med choklad är ju en hel vetenskap och jag är verkligen ingen expert. Men jag har provat att temperera choklad under ledning av experten Jan Hed en gång, faktiskt! I källaren på Vetekattens bageri. Inte helt lätt, krävs nog en del träning. Därför har jag full respekt för hantverket att tillverka egna praliner. Men det här är lite enklare i alla fall. Man kan nämligen ta en fuskväg när man tempererar chokladen hemma.

Börja med att riva eller finhacka chokladen. Smält hälften av den i micron, den ska värmas upp till 48-50 grader om det är mörk choklad, 45 grader för mjölkchoklad. Här behöver man verkligen en bra mattermometer annars har man inte en chans!

Rör sedan i resten av chokladen så att även den smälter och fortsätt att röra tills temperaturen sjunkit till 27-28 grader för mörk choklad och 25-27 grader för mjölkchoklad. Stoppa in den i micron igen och värm tills chokladen åter mäter 31-32 grader för mörk choklad och 30 grader för mjölkchoklad. Häll i skedar och låt stelna.

Det är lite knepigt att värma till rätt gradtal, det är lätt att det blir för varmt eller att chokladen stelnar för mycket om man rör för mycket. Är det för fuktigt i köket, eller om man inte riktigt lyckas med temperaturerna kan man få små vita prickar som kallas ”fat bloom”. Det syns på den ljusa chokladen här nedan. Jag tycker inte att det är någon katastrof i det här läget, chokladen stelnar och är lika god ändå!

Chocolatespoon2©Anna-Lefvert

Chocolatespoon3©Anna-Lefvert

Chocolatespoon4©Anna-Lefvert

Chocolatespoon5©Anna-Lefvert

Mer påskägg

Easteregg1©Anna-Lefvert

Här kommer lite mer påskägg. Det gick liksom av bara farten. Inte så mycket att orda om. Hoppas det kan inspirera!

Easteregg2©Anna-Lefvert

 

Easteregg3©Anna-Lefvert