Parmiggiano. Från en resa till Capri

Parmiggiano©AnnaLefvert

När den bleka novembersolen bäddar in världen i sitt dunkel kan man inte annat än att drömma sig bort. Till resor man gjort. Platser och tider som känns avlägsna i novemberdimmorna.

Jag hade förmånen att spendera lite tid på Capri i våras. Bo inne på Villa San Michele där den mytomspunne Axel Munthe levde.

Det var fantastiskt. Capri är storslaget. Naturen har mycket att erbjuda bara ett stenkast bort från turiststråken. Och eftersom jag älskar att vandra trampade vi oss runt ön. Upp på högsta toppen och ner till stränderna, genom trånga gränder och uppför tusenåriga stentrappor…

Jag brukar alltid ha med mig en massa saker hem i resväskan när jag är ute och reser. Oftast loppisfynd eller strandfynd. Och så en massa ny inspiration till projekt att förverkliga hemma. Och ny mat!

En av de rätter som kommit att bli en favorit på vårt bord efter resan till Capri är Parmiggiano. En helt vegetarisk auberginegratäng. Jag har gjort den ett otal gånger nu.

Parmiggiano2©AnnaLefvert

Du behöver:

1 stor aubergine, helst ekologisk

salt

1 ägg

vetemjöl

Riven parmesan

3-5 dl tomatsås, hemkokt eller färdigköpt pastasås

1 mozzarella i skivor

Parmiggiano4©AnnaLefvert CapriSunset©AnnaLefvert

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär auberginen i drygt centimetertjocka skivor. Salta dem på båda sidor och lägg dem på ett fat som su ställer lite sent på en kant för att saltet ska få dra ut den bittra vätskan ur auberginen. Medan skivorna får dra kokar du en tomatsås på krossade tomater, vitlök och kryddor du gillar. Eller så tar du genvägen via en färdigkokt tomatbaserad pastasås.

Torka av aubergineskivorna med lite hushållspapper. Vispa sönder ett ägg och doppa dem sedan i ägg och mjöl innan du steker dem lätt gyllenbruna i en stekpanna.

Varva sedan aubergineskovorna med tomatsås och riven parmesan likt en lasagne, och toppa med skivad mozzarella. Grädda i ugn tills osten smält och fått en vacker gyllenbrun färg.

Parmiggiano5©AnnaLefvert VillaSanMichele©AnnaLefvert

Hortensiakrans

Hortensia©Anna-Lefvert

Snart är det över. Allt har vissnat och träden står nakna och grå mot hösthimlen. Så det gäller att passa på! Att njuta av naturen medan det varar, innan vinterdvalan inträder.

Vissa blommor kan man spara nästan i en evighet om man torkar dem. Hortensia är en av dem. Har man tur torkar de jättevackert och behåller även sin färg. Det kan ju vara en viss tröst när vintermånaderna är här på allvar.

Hortensia©Anna-Lefvert

Den här kransen gjorde jag för ett par år sedan och den hänger fortfarande kvar på väggen. Inomhus förstås! Blommorna har kvar sin färg och är nästan ännu vackrare torkade.

Stommen till kransen gjorde jag av lite kycklingnät som jag virade ihop. Sen är det egentligen bara att sticka in blomstjälkarna i kransstommen och låt den torka. Ett fint sätt att spara sommaren.

Hortensia©Anna-Lefvert

Pasteis de Nata, eller nåt…

Pasteis-de-nata6©Anna-Lefvert

Jag gillar när saker har en historia. Anrika gamla kaféer där poeterna sippat sitt kaffe, mytomspunna bakverk med hemliga recept. Men det är inte främst därför jag älskar de portugisiska vaniljbakelserna Pasteis de nata. De är goda, helt enkelt!

Men de har sin historia också. Enligt legenden skapades receptet på 1800-talet av katolska munkar vid klostret Mosteiro dos Jerónimos i Lissabon. De använde stora mängder äggvita för att stärka textilier, och äggulorna skulle ju också användas.

Det RIKTIGA receptet är hemligt, och de flesta som kan göra Pasteis de Nata verkar hålla hårt på traditionen att hålla sina recept hemliga…

För trots att jag hittat ett otal recept har jag inte hittat rätt ännu. Det här blev ganska gott, faktiskt. Men det blev inte helt perfekt.

Pasteis-de-nata2©Anna-Lefvert

Så här gjorde jag, du behöver;

3 tsk maizena

1/2 vaniljstång

1,5 dl socker

1,5 dl mjölk

6 äggulor

1 pkt färdig smördeg

Sätt ugnen på 200 grader. Ta klä en muffinsplåt med smördeg, receptet räcker till ca 12 st.

Koka upp mjölk, socker, maizena och vaniljstång och vispa tills det tjocknar. Ta upp vaniljstången, dela den på mitten och skrapa ur fröna. Vispa ner vaniljfröna i krämen och släng stången.

Vispa försiktigt ned en äggula i taget och vispa tills krämen tjocknar en aning. Skeda upp i formarna och grädda i cirka 15-20 minuter.

Pasteis-de-nata3©Anna-Lefvert

Jo, det blev riktigt gott. Men jakten på det riktiga receptet fortsätter!

Pasteis-de-nata4©Anna-Lefvert Pasteis-de-nata5©Anna-Lefvert

Semlor med äpple och kanel

Semlor10text©Anna-Lefvert

Februaris första dag ser ut att bli en grå historia, precis som så många dagar i januari blev. Snön har försvunnit här och dagarna går i gråskala. Det är helt ok när det är dimma. Jag älskar dimma! Det är så vackert vemodigt med ett stänk av mystik som får fantasin att skena iväg.

Men när det bara är gråtoner kan man behöva piffa upp tillvaron lite.

Fog©Anna-Lefvert

Februari har som traditionen bjuder i alla fall något gott med sig. Melodifestivalen – och semlor! Denna djupt rotade tradition som dock tjuväts redan långt före jul numera. Nu är det i alla fall dags. (Nja, inte riktigt än om man ska vara noga)

Den traditionella semlan har fått rejäl konkurrens av uppkomlingar som semmelwraps, semmelsmothie, croissemla (Korsning mellan croissant och semla) semlor fyllda med nutella, chokladgrädde osv…

Det händer att jag gör sommarsemlor med hallon och blåbär men nu har jag hittat en ny favorit som kanske på allvar kan hota traditionen i vår familj. Semlor med äpple och kanel!

SemlorAndraBullar©Anna-Lefvert

Jag bytte kardemumma mot kanel i degen, och kokade en äppelkompott på rivna äpplen med kanel som jag blandade i mandelmassan. Så här:

Till bullarna:

150 gram smör

5 dl mjölk

50 gram jäst

1,5 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk kanel

840 gram vetemjöl special

ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt ljumma en liten stund, men absolut inte för mycket! Jag jäser hellre degen på en kallare vätska lite längre tid.

Smula ned jästen i en degbunke och häll i socker, salt och kanel. Häll mjölkblandningen över och rör så att jästen löser sig. Kör igång degblandaren (eller rör för hand om du inte har någon) och blanda i mjölet. Kör degen ungefär fem minuter i assistenten (eller knåda degen i tio minuter för hand). Lägg en bakduk över och låt jäsa i cirka 50 minuter.

Ta upp degen och dela i cirka 24 bitar, rulla till runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt med bakdel över och låt jästa ytterligare cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ut ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Grädda cirka 10 minuter.

Fyllning:

Riv fyra äpplen (Räcker till cirka 6 semlor) lägg i en kastrull. Häll ytterst lite vatten i botten om äpplena inte är så saftiga. Koka upp och rör i socker och kanel efter smak. koka tills äppelrivet blivit mjukt men inte helt mosigt. Ta av och låt svalna.

Riv mandelmassa så att det blir enklare att blanda den med äppelkompotten. Blanda ungefär lika delar kompott och mandelmassa till fyllningen.

Björk1©Anna-Lefvert

Sen är det dags för monteringen med vispad grädde och floursocker. Alla svenskar vet nog hur man gör, men för er som använder google tranlate, här kommer en beskrivning:

Semlor-in-the-making©Anna-Lefvert   Semlor11©Anna-LefvertSemlor9©Anna-Lefvert

Nej men, inte ska väl jag…