Kirskålspaj
Nu är det vår på allvar. Vintergäck, krokus och snödroppar blommar för fullt i min trädgård. Men det är inte bara de efterlängade första blommorna som tagit sig upp. Kirskålen är en av de första upp ur vinterjorden. Och eftersom jag redan vet att kriget mot kirskålen här är förlorat för länge sedan väljer jag att se det hela från den positiva sidan. Om den nu inte hade varit så invasiv så är den ju faktiskt riktigt vacker. Bladen ser alltid gröna och friska ut. Och dessutom är den både ätbar – och ruskigt nyttig! Så medan solen ännu sken passade jag på att skörda de allra första späda bladen. Härligt med primörer! (Jodå, jag hann också tänka att kanske kanske försvagas den en aning om man plockar den tidigt…)
Sen blev det kirskålspaj. Litegrann i Kajsa Wargs anda tog jag det som fanns i kylskåpet, ekologisk salami och mozzarella. Och så lite extra vitlök, förstås.
Det här använde jag till pajdegen:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk olivolja
några droppar kallt vatten
en nypa salt
Ner med allt i degblandaren och vips har man en färdig pajdeg att klämma ut i en pajform som jag sen förgräddade i tio minuter i 200 grader.
En liter späda blad av kirskål plockar man dessvärre på ett ögonblick hos mig. I övrigt använde jag:
1 liter kirskål
ca 1 liter grönsakbuljong
i vitlöksklyfta
70 gram salami
200 gram riven mozzarella
grovmalen svartpeppar
3 ägg
3 dl mjölk
Och medan pajskalet var i ugnen på förgräddning gjorde jag så här:
Förväll kirskålen i grönsaksbuljong ett par minuter. Pressa vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna. Slå av vattnet från kirskålen och fräs den med vitlöken och olivoljan en liten stund. Strimla salamin i fina strimlor. Bred ut salami, kirskål och ost i pajskalet. Peppra. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över. Grädda i 200 grader tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!