Bojans pajtäcke
Det här är kanske världens godaste paj. I min receptsamling kvalar den i alla fall in bland de fem godaste efterrättspajerna. Under det krispiga och lite knäckiga pajtäcket döljer sig äppelklyftor vända i kanel, alldeles lagom mjuka. Receptet har jag fått med mig från ett av mina första jobb i ett restaurangkök i Uppsala. En av kokerskorna där var en sådan där riktig matmor med smakerna ända ut i minsta nerv och känsla. Och hon spred inte bara god mat omkring sig utan smittade hela sin omgivning med gott humör och massor av humor. En sån som du Bojan skulle finnas på varje arbetsplats!
Nästan varje gång jag gör den här pajen är det någon som frågar efter receptet. Senast i påskas när hade jag den med till en middag hos min svägerska. Så varsågod Agneta och Barbro. Här är receptet:
Du behöver:
125 gram smör
125 gram socker
125 gram vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
Äpplen
Kanel efter smak
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna så att bakpulvret fördelas jämnt. Lägg i smöret och kör allt i degblandare tills du har en smidig deg. Ta upp och rulla degen till en rulle. Lägg in rullen i frysen en stund. Det går även att ha degen förberedd i frysen och ta fram den när man behöver.
Skala och klyfta 4-5 äpplen. Vändklyftorn i kanel och ev lite socker om det är en syrlig äppelsort. Lägg äppelklyftorna i botten av en pajform. Skiva pajdegen i knappt centimetertjock skivor och lägg som ett täcke öber hela pajformen. Grädda i 200 grader tills pajtäcket fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Pajtäcket fungerar även utmärkt till bär eller rabarber.
And here is the recipe in English;
You’ll need:
125 g flour
125 g sugar
125 g butter
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp vanilla extract
4-5 apples
cinnamon
maybe a little extra sugar
Preheat oven to 392°F . Mix flour, sugar, baking powder and vanilla extract. Add butter and blend it all untill smooth. Put the paste on a oven paper and form a roll. Put the roll in the freezer while you prepare the apples, or you can prepare the paste a couple of days before and keep it in the freezer.
Peel and cut 4-5 apples in pieces. Turn them in a little cinnamon and eventually some sugar. Put the apples in a pie tin. Take out the pastry and cut it in slices approx 1 cm thick. Put the pastryslices on top to cover the appleslices. Bake for 20-30 minutes until the pie cover shows a nice lightbrown colour. Serve lukewarm whith whipped cream, vanilla sauce or vanilla ice cream.
As english is not my first language – please excuse my misspelling!
Found you on instagram. Love your site. Gorgeous pics, esp your wedding photos. Very sweet.
This pie looks like something devilishly delicious, a close cousin perhaps to the American shortbread-topped cobbler?
I’m going to bake on tonight for my family. Thanks, Anna! xo
Thank you! So sweet of you. I don’t know the american schortbread-topped cobbler, will google it…
Bästa pajen Anna. Vi har gjort den i kväll,, inte så snygg som dina så klart men lika god!! Den går ju inte att misslyckas med! Länkade till dig när jag knyckte receptet:-)
Kul! Man får äta och minnas de gamla goda tiderna 😉
Hej!
Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.
Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.
För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen
Med vänlig hälsning,
Emilie
Hittarecept.se
I was very pleased to find this website. I wanted to thank you for your time for this excellent post!!
Thank you, you are so welcome here.