Kesokaka med mandel och citron
Jag spenderade mycket tid med min mormor som barn. Den här kesokakan innehåller därför mycket varm nostalgi för mig. Receptet kommer rakt ur mormors receptsamling och var en av mina favoriter på 70-talet. Kesokakan blir saftig av keso, smakar friskt av citronsaft och zest och får karaktär av mandel.
Egentligen skulle man nog kunna skippa pajdegen, det enda den gör här är att hålla ihop den goda fyllningen. Men det var så här mormor altid gjorde:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Kläm ihop pajdegen och klä en pajform med. Nagga och förgrädda det 10 minuter i 225 grader varm ugn.
Fyllning:
200 gram keso
1/2 dl skållad och finhackad eller malen mandel
1 dl socker
rivet skal av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
4 äggvitor
Skåla och riv mandeln. Rör ihop keso, mandel, citronzest, socker, vaniljsocker och äggulor i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader varm ugn cirka 30-40 minuter. Dekorera med kanderad apelsin, citron eller mandarin om du vill.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!