Lavendellemonad
Vilken sommar vi haft! Sällan har man väl suttit så mycket i skuggan utan att frysa. Perfekt att svalka sig med en het sensommardag är denna lavendellemonad. Receptet har jag fått från Österlenkryddor där en av vårt lands få kommersiella lavendelodlingar finns.
Nu när lavendeln på de flesta håll blommat över – det vill säga kronbladen har börjat trilla av och blommorna börjar se en aning skräpiga ut – just då är lavendelblommorna som mest fyllda av den eteriska oljan och går att använda till allt från kakor och desserter till krydda på kött och fisk. Eller i en enkel lemonad som denna.
Lavendellemonaden kan bara göras på färska lavendelblommor, så det gäller att passa på nu.
Det här behöver du:
1,5 liter vatten
10 lavendelstjälkar med blommor
3 dl socker
2 citroner
Gör så här:
Koka upp hälften av vattnet, häll i sockret och rör tills det löst sig. Lägg i lavendelstjälkarna, lägg på locket och ta kastrullen av värmen. Låt stå och dra och svalna. Pressa citronerna och häll i. Häll i resten av vattnet. Kyl. Nu är lemonaden klar, men ganska sötstark enligt min mening. Späd med sodavatten till lagom styrka och njut i skuggan! Än är inte sommaren slut.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!