Semlor med äpple och kanel
Februaris första dag ser ut att bli en grå historia, precis som så många dagar i januari blev. Snön har försvunnit här och dagarna går i gråskala. Det är helt ok när det är dimma. Jag älskar dimma! Det är så vackert vemodigt med ett stänk av mystik som får fantasin att skena iväg.
Men när det bara är gråtoner kan man behöva piffa upp tillvaron lite.
Februari har som traditionen bjuder i alla fall något gott med sig. Melodifestivalen – och semlor! Denna djupt rotade tradition som dock tjuväts redan långt före jul numera. Nu är det i alla fall dags. (Nja, inte riktigt än om man ska vara noga)
Den traditionella semlan har fått rejäl konkurrens av uppkomlingar som semmelwraps, semmelsmothie, croissemla (Korsning mellan croissant och semla) semlor fyllda med nutella, chokladgrädde osv…
Det händer att jag gör sommarsemlor med hallon och blåbär men nu har jag hittat en ny favorit som kanske på allvar kan hota traditionen i vår familj. Semlor med äpple och kanel!
Jag bytte kardemumma mot kanel i degen, och kokade en äppelkompott på rivna äpplen med kanel som jag blandade i mandelmassan. Så här:
Till bullarna:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk kanel
840 gram vetemjöl special
ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt ljumma en liten stund, men absolut inte för mycket! Jag jäser hellre degen på en kallare vätska lite längre tid.
Smula ned jästen i en degbunke och häll i socker, salt och kanel. Häll mjölkblandningen över och rör så att jästen löser sig. Kör igång degblandaren (eller rör för hand om du inte har någon) och blanda i mjölet. Kör degen ungefär fem minuter i assistenten (eller knåda degen i tio minuter för hand). Lägg en bakduk över och låt jäsa i cirka 50 minuter.
Ta upp degen och dela i cirka 24 bitar, rulla till runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt med bakdel över och låt jästa ytterligare cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ut ett ägg med lite vatten och pensla bullarna. Grädda cirka 10 minuter.
Fyllning:
Riv fyra äpplen (Räcker till cirka 6 semlor) lägg i en kastrull. Häll ytterst lite vatten i botten om äpplena inte är så saftiga. Koka upp och rör i socker och kanel efter smak. koka tills äppelrivet blivit mjukt men inte helt mosigt. Ta av och låt svalna.
Riv mandelmassa så att det blir enklare att blanda den med äppelkompotten. Blanda ungefär lika delar kompott och mandelmassa till fyllningen.
Sen är det dags för monteringen med vispad grädde och floursocker. Alla svenskar vet nog hur man gör, men för er som använder google tranlate, här kommer en beskrivning:
Nej men, inte ska väl jag…
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!