Citronmarängpaj
Jag är larvigt förtjust i citronmarägpaj. Den ska helst vara rejält syrlig, smaka mycket citron. Jag har ett favoritrecept som ofta används i min familj till jul, påsk, födelsedagar… Senast blev det en till Valborg. Kort sagt när man har någon anledning att fira med något riktigt sött och gott.
Här är receptet:
pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten
Citronkräm:
3 dl vatten
6 msk maizena majsstärkelse
1,5 dl socker
saft och skal av 3 ekologiska citroner
3 äggulor
1 msk smör
marängtäcke:
3 äggvitor
1,5 dl socker
Nyp ihop pajdegen och kläm ut i en form, gärna med löstagbar kant. Grädda skalet 10 – 15 minuter i 200 grader. Ta ut och låt svalna. Vispa ihop vatten, socker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka till en kräm. Tillsätt citronsaft och zest, rör till en jämn kräm. Vispa i äggulorna en i taget. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Häll citronkrämen i pajskalet. Låt svalna.
Vispa vitorna till hårt skum med elvisp. Vänd i socker. Bred ut marängsmeten så att den täcker hela fyllningen ordentligt, gör lite mönster i den med en gaffel eller slickepott. Grädda i 200 grader ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Här gäller det att passa pajen hela tiden, det är lätt att bränna!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!