Sommarbaguetter
Nybakta baguetter till frukost på bryggan. Det är sommar! De senaste 4-5 somrarna har jag ofta bakat dessa superenkla baguetter på landet. För de här baguetterna behöver man ingen surdeg som ska matas och daltas med, ingen matberedare som ska snurra i evigheter och ingen våg, eftersom ingetdera finns på mitt land.
Receptet kommer urspungligen från bloggen Pain de Martin, kanske har jag modifierat det en aning, minns inte hur ursprungsreceptet var. Jag gör i alla fall så här:
25 gram jäst
ca 1 msk sirap
ca 1 msk salt
4 dl kallt vatten
ca 7 dl vetemjöl special
Sätt degen kvällen innan du vill ha dem, eller 8-9 timmar i förväg. De här baguetterna ska kalljäsa, så de behöver en rejäl skönhetssömn.
Rör ut jäst i kallt vatten med sirap och salt. Rör ned mjölet lite slarvigt, bara så att alla klumpar löser sig. Degen ska vara väldigt lös, precis så mycket mjöl man med lätthet kan röra ut med en vanlig slev. (brukar vara ca 7 dl.)
Plasta över bunken och ställ den i kylen över natten.
På morgonen tar du ut degen och stjälper upp den på ett bakbord samtidigt som du sätter ugnen på 250 grader. Låt degen vila under bakduk i ungefär en halvtimma tills ugnen är het. Dela degen i fyra delar. Vrid de lösa degbitarna till fyra baguetter som du lägger på ett bakplåtspapper. Degen är så lös att det nätt och jämnt går att forma baguetterna.
Kör in baguetterna i ugnen. Om du gillar en hård skorpa kan du samtidigt hälla en kopp vatten i botten på ugnen (eller i en långpanna under som fått stå inne i ugnen sedan du slog på värmen). Håll lite koll på färgen på brödet. Om det fått väldigt mycket färg efter en kvart drar du ned temperaturen till 200 grader. Ta ut efter cirka 25 minuter.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!