Betongflaskor i höstmörkret

Ljusstakar kan man aldrig få för många av. De här vinflaskorna i betong är ett trevligt DIY projekt i höstmörkret.

Betong är ett fantastiskt material för alla hemmafixare. Det är ju inte utan orsak det blivit så populärt att gjuta krukor, vattenbad och mindre möbler på egen hand.

Det gäller att hitta en bra form, om man vill göra det lite enkelt för sig. Plastformar är enklast att använda. Ett bra ställe att leta på – är Systembolaget! Vinflaskor i pet-modell, alltså plast, är perfekta att gjuta betong i. Leta bland de allra billigaste vinerna så hittar du petflaskorna.

Betongflaskor3©Anna-Lefvert

Betongflaskor5©Anna-LefvertBetongflaskor4©Anna-LefvertBetongflaskor1©Anna-Lefvert

 Jag använde vanlig finbetong, och tejpade fast en tratt på flaskhalsen för att få ned blandningen i flaskan.

Betongflaskor11©Anna-Lefvert

 

Tänk på att skaka ut så mycket luftbubblor som möjligt medan du fyller flaskorna.

 

Betongflaskor12©Anna-Lefvert

 

Som ljushållare och armering använde jag vanlig najtråd. Klipp tre meterlånga trådar och stick ned dem när du tror att du fått ut de flesta luftbubblorna. När betongen brunnit färdigt snurrar du ihop ståltrådarna till ljushållare. Använd ett ljus att snurra trådarna runt, för att få till rätt storlek.

 

Betongflaskor14©Anna-Lefvert

 

Det går också att använda färdiga ljushållare i metall. Stick ned en lång skruv (ljushållaren har alltid ett färdigt hål för att man ska kunna skruva fast dem) som armering i betongen. Flaskhalsen behöver armeras, annars bryter man lätt av den när man ska få ut betongen ur formen.

Betongflaskor13©Anna-Lefvert

Låt betongen brinna i minst en vecka. Tänk på att den måste stå i ett frostfritt utrymme så här års. Sen skär man upp plastfaskan med en vass kniv. Lämna allra sista biten av halsen kvar.

Betongflaskor-15©Anna-Lefvert

Min svärfars samling av gamla vinetiketter var det som först satte fart på min fantasi… De är jättevackra, men vad kan man använda dem till?

Betongflaskor15©Anna-Lefvert

 

Limma på lite läder längst upp på flaskhalsen, för att dölja plasten. Och använd ett genomskinligt lim för att limma fast etiketterna.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *