Fridas Rabarberchutney – med smak av Österlen

Livet har slumpat sig så att många av mina allra närmaste bor långt bort. Paris, Göteborg, Luleå… Vissa av dem träffar jag därför inte så ofta, men en gång om året på väg till Österlen brukar jag stanna till hos Frida. Prata om året som gått, äta god mat. Ofta har jag ett recept med mig därifrån. I år ett med en härligt mustig rabarberchutney.

Med recept är det ju som så att ingen kan hävda rättigheter, varför vissa hålls hemliga. Men de flesta delas generöst vidare, får nya namn och ändras en aning längs vägen. Det här receptet hade Frida fått av någon för mig okänd vän. Men i min receptsamling heter det nu Fridas Rabarberchutney. Perfekt till en bit grillat kött och en god sallad.

För mig kommer den också att smaka Österlen, även om rabarbern på Österlen knappast smakar annorlunda än någon annanstans. Men det blev en liten rabarberjakt eftersom säsongen för rabarber redan var över i matbutikerna…

 

 

Rabarber kan ju bli en aning träig framåt sensommaren, men ofta finns det faktiskt fina stjälkar kvar, och har man bara en kraftig planta kan man faktiskt skörda nästan hela säsongen. Vi har ingen egen sådan i huset på Österlen och rabarbern var som sagt slut i mataffären. Men på loppis hittar man det mesta! Intill en loppislada såg jag några rejäla stjälkar som blev mina för ett par tior. Ungefär 500 gram skalad och skivad rabarber behöver du till denna chutney.

Och dessutom:

2 rödlökar

1,5 msk ättika (24 procent)

3/4 dl vatten

5 dl socker

1 tsk mald ingefära

1,5 msk curry

2 tsk salt

2 st röda chilifrukter

6 st aprikoser (färska eller torkade)

Gör så här:

Skala och skiva rabarbern. Hacka lök. Dela chilifrukterna på mitten och skrapa ut kärnorna, skiva. hacka aprikoserna i små bitar.

Koka upp vatten och ättika med rabarbern och löken. Låt puttra i tio minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt allt sakta koka ihop i cirka 40 minuter. Häll upp på små, rena och varma burkar.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *