Lemoncurd

Lemoncurd3©Anna-Lefvert

Så snart vårsolen börjar skina brukar jag få cravings efter citrusfrukter. I och för sig har jag det litegrann året om, citroner är ett absolut måste i mitt kök, men så här på vårvinterkanten brukar suget sätta in extra mycket.

Lemon kurd använder jag oftast till efterrätter med bär. Bladad i lättvispad grädde till jordgubbar är till exempel oslagbart. Jag har inga problem med att köpa den färdig, men ännu härligare är det så klart att göra sin egen på riktiga, ekologiska citroner, ekologiska ägg och riktigt smör. Då vet man att det liksom är riktiga grejor, inga tillsatser, inget förtjockningsmedel, konserveringsmedel – inget krafs!

Lemoncurd2©Anna-Lefvert

Det finns massor av mer eller mindre bra recept på lemon kurd. Grunden är alltid citroner, socker, smör och ägg. Ibland använder man lite maizena (majsstärkelse) och vatten också. Och utesluter äggvitorna. Det som gör skillnaden är egentligen mest mängden citron och socker. Två citroner kan ju smaka väldigt olika – och vara väldigt olika stora!

När jag gjorde boken om Bomans hotell för ett par år sedan tog jag ett par av de här bilderna. Det här är också Bomans recept på lemon kurd, plockad direkt ur deras receptregister. (Finns också med i boken såklart.)

Du behöver:

Lemoncurd4©Anna-Lefvert

Gör så här:

Pressa citronerna och blanda med socker och smör i en kastrull. Smält långsamt på spisen. Vispa upp äggen och vispa ned i citronblandningen. Låt värmas sakta och ta av kastrullen vid första bubblan. Häll upp i varma glasburkar.

Lemoncurd5©Anna-Lefvert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *