Munkar – med äpple och kanel

Munkar10©Anna-LefvertJag minns den högtidliga känslan när jag var liten och mamma och pappa köpte hem nygräddade munkar i en kartong. Det var fest! Däremot är det inte alltid de färdiga munkarna i mataffärens hembageri känns särskilt lockande numera. De ser för perfekta ut, som Barbie och Ken, som om de vore massproducerade i någon plastfabrik.

Jag har alltid trott att det är jättesvårt – i princip omöjligt – att göra egna munkar. Tills jag provade. Det är det inte. Man behöver inte ens ha en fritös utan en vanlig kastrull går bra att fritera dem i. Jag gjorde både runda, fyllda äppelmunkar, fyllda med hemkokat äppelmos och rullade i kanelsocker. Och de klassiska ringmunkarna. Även dem rullade jag i kanelsocker. Såå gott! Men de ska vara färska. Underbart är kort.Munkar6©Anna-Lefvert

Det är inte svårt att hitta recept på munkar på nätet, egentligen är det en vanlig bulldeg man använder. Kanske en aning mer mjöl eftersom en allt för kladdig deg blir svår att hantera.

Eftersom munkarna är godast färska – och man kanske inte har större fest än att alla orkar trycka i sig sammanlagt 25 stycken, gjorde jag en lite mindre sats.  Så här gjorde jag:

Deg till cirka 25 munkar:

25 gram jäst

75 gram smör

2,5 dl mjölk

0,5 dl strösocker

en nypa salt

8 dl vetemjöl

cirka 5 dl frityrolja

Gör degen som en helt vanlig bulldeg, alltså börja med att smula ned jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm tills blandningen är fingervarm. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda ned salt och socker. Använd en degblandare och sikta ned mjölet medan blandaren är på. Låt degblandaren gå tulls degen är smidig och börjar släppa från kanterna.

Ta upp degen och kavla ut den till en centimetertjock platta. Stansa ut rundlar. Jag använde glas i olika storlekar. Låt munkarna jäsa cirka tio minuter innan du börjar frityera dem. Oljan ska vara 170 grader varm. Vänd varje munk ett par gånger och fritera dem tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på avsvalningsgaller innan du rullar dem i en blandning av socker och kansel. När de runda munkarna svalnat helt fyller du dem med äppelmos. Bäst är om man har en riktig bakspruta, men man kan också använda en spritspåse med en spetsig tyll.

Ät munkarna färska. Då är det fest!

Munkar1©Anna-LefvertMunkar2©Anna-LefvertMunkar4©Anna-LefvertMunkar3©Anna-LefvertMunkar5©Anna-LefvertMunkar8©Anna-Lefvert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *