<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11445131/?claim=x3f92kxu4rc”>Följ min blogg med Bloglovin</a>

Frozen flowers – i väntan på våren

Tulpanlykta1©Anna-LefvertJo, nu har faktiskt de första vårblommorna redan visat sina vackra små ansikten. Några vintergäck och snödroppar tittar upp ur markerna där jag bor. Ändå är det ett tag kvar tills våren sätter igång på allvar. Och i väntan på det kan man piffa upp vardagen med lite frusna blommor.

En islykta blir så mycket vackrare med infrusna tulpaner i. Ett par nätter med minusgrader räcker fint. Tänk bara på att inte låta lyktan stå i solen dagtid. Då smälter den snabbt.

En vanlig tiolitershink fungerar perfekt som form. Och tulpanerna jag använde hade redan börjat vissna inomhus. Det gäller bara att se till att de ligger ut mot hinkens väggar medan vattnet fryser, eftersom mitten ska ge plats för ett ljus. Sen är det bara att vänta på att det fryser. Har man inte tillräckligt kallt utomhus kan man ju alltid stoppa hinken i frysen. Tulpanlykta2©Anna-LefvertTulpanlykta3©Anna-Lefvert

Den här rosenbladsformen gjorde jag efter en plåtning. Jag hade fotograferat ett bröllopstema i Trosa lands kyrka och spridit ut rosa rosenblad i altargången. Efteråt stod jag där med massor av rosenblad över. Vad gör man? Det tar emot att bara slänga.  Så jag frös ned dem. I en sockerkaksform kan rosenbladen bli en fin form för glassen. Tänk på att använda en form med ett rejält utrymme i mitten så att glassen får en skål. Bladen vill flyta upp till ytan hela tiden, så man får vara där och peta ned dem lite då och då medan vattnet fryser.Rosenbladsform©Anna-Lefvert

Pelargoner både doftar och smakar gott! Frys in de första blommorna i iskuber. Det är inte bara vackert i bubbeldrickan – det både doftar och smakar lite extra gott! Ispelargon©Anna-Lefvert Ispelargon2©Anna-Lefvert Ispelargon3©Anna-Lefvert Ispelargon4©Anna-LefvertSkål för våren!

Pink Passion

 

Alla hjärtans dag får gå i rosa toner i år. Ett hjärta av det som fanns i skåpen… trikåtband, snörstumpar, någon liten spetsstump, bollfrans och snedslå i rosa toner. Perfekt för alla er som har förråden fulla av färdigrivna matt-trasor, men inte orkar eller har möjlighet att väva trasmattor. Eller kanske som ett minne av gamla barnkläder? Trasor av favoritklänningarna, barndomens brokiga påslakan. För alla som älskar återvinning!

valentine3©Anna-Lefvertvalentine1

Eftersom jag är svag för rosa fanns det en del i dito toner i lådorna… Och hur man gör kräver knappast någon mer förklaring än detta:valentine2©Anna-Lefvertvalentine5©Anna-Lefvertvalentine4©Anna-Lefvert

HAPPY VALENTINE!

 

Karins banankaka

Tiden går fort när man har roligt. Hips vips så är de där bananerna som nyss var så gröna att de inte gick att äta övermogna med bruna fläckar här och var. Men släng dem inte! Övermogna bananer är den bästa ingrediensen man kan ha till en god kaka.

Den här banankakan är helt fantastisk, och jag brukar inte vara förtjust i vanlig sockerkaka. Kanske tycker jag så mycket om den för att den ger mig återblickar av barndomen. Min pappa älskade banankaka och kunde trycka i sig betydande mängder på kort tid. (I alla fall är det så jag minns det.) Sedan försvann banankakan ur mitt liv ett tag. Tills jag ganska nyligen återsåg den i form av det här receptet från min syster. Därför har jag i min privata kokbok döpt den till Karins banankaka.

Banankaka1

Gör så här:

Rör rumsvarmt smör socker och ägg mjukt och smidigt. Mosa bananerna och rör ned dem. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ned mjölblandningen i bananröran. Smörj en form och bröa den med kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i 170 grader längts ned i ugnen i cirka 40-45 minuter.

Banankaka4

Självklart hade man kunnat pimpa den med frosting och hackade nötter eller chocklad, men det behövs inte. Den är så god som den är!

Banankaka3Banankaka2

Andrées luftfärd i mitt vardagsrum

Jag fastnade i Andrées luftfärd i julas. Fick Bea Uusmas bok ”Expeditionen” i illustrerad utgåva i julklapp och kunde nästan inte släppa den under hela julhelgen. Det är något fashinerande med dessa äventyrare! Och lite extra fashinerande är det ju att ingen egentligen vet vad det var som hände, varför de dog där ute på Vitön, med fulla matförråd, tält och bränsle kvar i gasolköket.

Det hade däremot inte varit särskilt svårt att räkna ut att själva luftfärden inte skulle gå så bra. Förutom att ingen tidigare överhuvud taget flugit några längre sträckor i luftballong innan de gav sig av läckte ballongen som ett såll redan innan start. Dessutom var det första som hände att man tappade styrlinorna vid starten och alltså flög helt utan styrförmåga. Ändå fortsatte man, i sann dumpositiv anda. Framåt marsch. Mot nordpolen!

Så, jag tänkte att jag får ju helt enkelt konstruera min egen luftballong här hemma i hallen…

Luftballong3©Anna-LefvertLuftballong4©Anna-Lefvert

 

Jo, man kan nog undra om galenskapen smittar. Så här gjorde jag i alla fall:

Häng fyra bitar jutesnöre över en rund lampa. Knyt ihop tamparna två och två en bit ned. Låt tamparna byta partner och knyt ihop dem två och två igen så att de bildar ett nät. Knyt likadant ytterligare en gång.

Som korg tog jag en av mina flaskhållare från köket och fäste i tamparna med lite ståltråd. Ingen komplicerad ingenjörsteknik, alltså.

Luftballong1©Anna-LefvertLuftballong2©Anna-LefvertKnäppt och knasigt, kanske. Men åtminstone helt ofarligt.

Och om du undrar vad det är för tamp som hänger ur korgen ned på golvet så är det styrlinan. Fast den är faktiskt lös.

Luftballong5©Anna-Lefvert

Citrusboost

Jag kan få riktigt crawingsug efter grapefrukt i perioder. Helst av allt vill jag då ha den röda som man kan äta utan socker. Man kanske helt enkelt behöver lite extra c-vitamin så här års.

Jag är också galen i citron i alla möjliga former, citronmarängpaj, kanderade citronskal, citronkyckling och citronsorbet…  Syran i kombination med sött är helt enkelt oslagbart.

Den citronsorbet man kan få i Frankrike, ibland spetsad med lite citronlikör, är svårslagen och det är inte alltid så lätt att hitta lika god här hemma. Jag tror vi svenskar är lite rädda för syran. Varför är det annars så svårt att hitta riktigt god citronyoughurt – med fruktkött i?

Så i helgen när jag råkade få syn på en billig glassmaskin slog jag till. Här ska göras egen citronsorbet!

Väl i livsmedelsaffären fanns inte så många fina ekologiska citroner kvar på hyllan, men väl några ekologiska röda grapefrukter, så det fick bli en blandning av två kärlekar. Och gissa om det blev gott! Och vackert på köpet.

Citrussorbet1©Anna-Lefvert

Gillar du citrus måste du prova detta.

Du behöver:

2 röda grapefrukter

3 citroner

3 dl socker

2 dl vatten

Citrussorbet2©Anna-Lefvert

Citrussorbet3©Anna-LefvertCitrussorbet4©Anna-LefvertCitrussorbet5©Anna-LefvertCitrussorbet6©Anna-LefvertSå här gör du:

Pressa tre citroner och två röda grapefruker i en citruspress. ”Gnussa” ordentligt så att du får loss så mycket fruktkött som möjligt. Häll saften och frukköttet i en kastrull. Koka upp vatten och socker i en annan kastrull och låt sjuda en stund tills allt socker löst sig. Dra sockerkastrullen av värmen och sätt citruskatrullen på värmen istället. Häll i ungefär hälften av sockerlagen i sitrussaften och låt allt koka upp. Nu måste du smaka av med mer sockerlag tills citrusvätskan är lagom söt i din smak. Citrusfrukter är så olika söta och syrliga att man får prova sig fram till rätt balans. När du är nöjd med smaken tar du kastrullen av värmen och låter den svalna helt. Häll den kalla citrussockerlagen i en glassmaskin och kör tills den fått sorbetkonsistens. Häll över i en annan form ch ställ in i frysen en stund till.

Facettslipat

Så har det varit Formex igen. Jag tror jag gått på nästan varje Formexmässa sedan mitten av 90-talet. Ofta är det med blandade känslor jag går därifrån. Å ena sidan full av inspiration och nya idéer, å andra sidan såå trött på alla prylar. Kanske skulle man flytta in i ett kloster ändå? I år känner jag mig rätt så spyfärdig på alla låtsassaker och sådant som försöker se ut som något det inte är. Listan kan göras lång; Låtsas-gammalt, låtsas-antikt, låtsas-patina, låtsas-hantverk (masstillverkat i maskin) låtsas-industri…

Hur som helst kan man alltid få inspiration på mässor som Formex, och dagens tema heter facettslipat. Jag tror att det var när formgivaren Arik Levy år 2006 formgav oregelbundet facettslipade skulpturer och möbler som det hela startade. Sedan dess har man sett dem överallt. Oregelbunda facetter i allt från möbler till lampor, vaser och ljusstakar. (Se bilder längre ned.)

Den här ljusstaken är ett bra DIY-projekt i januari, om man fortfarande känner av julen i kassan. Träklossen tror jag kostade mig tio spänn att få tillsågad på bygghandeln och ljuskoppen hade jag redan hemma.

Facett3©Anna-LefvertFacett4©Anna-LefvertFasett1©Anna-LefvertFacett2©Anna-Lefvert

Med en liten Japansåg är det lätt att få fina snitt. När ljusstaken är färdig – tänk på att den är i trä! Det är så lätt att glömma brinnande ljus…

Så lite facetter från Formex;

Formex1©Anna-LefvertFormex2©Anna-LefvertFormex3©Anna-LefvertFormex6©Anna-LefvertFormex4©Anna-LefvertFormex5©Anna-Lefvert

 

Insekterna invaderar

 

 

 

Det är väl någon slags skräckblandad förtjusning som gör insekter så intressanta. De har ju fullständigt invaderat våra hem under senare år! I död form. Som inredningsdetaljer och dekoration. Avbildade på gamla skolplanscher, fotografier och teckningar. Så när jag hittade en hel bok om att tillverka insekter i ståltråd kändes det faktiskt inte alls särskilt nördigt. Bara så fantastiskt att det finns länder (Frankrike) större än vårt, där man vågar ge ut böcker med en något smalare målgrupp!

Hur som helst satte jag genast igång med mina egna insekter. Gamla köksformar, pennor, papper, itusågade bestick och glasprismor från gamla kristallkronor fick bli kroppar till de små liven.Mygga-1©Anna-LefvertKopparform-skalbagge©Anna-Lefvert

Mygga-2©Anna-LefvertSkalbagge-tårtspade-2©Anna-LefvertSpindel-2©Anna-LefvertSpindel1©Anna-Lefvert

 

Det viktigaste jag tog med mig ur den franska boken, var hur man gör en benställning som ser lite lagom creepy och insektsaktig ut. Det kan också vara bra att skissa upp hur långa benen behöver vara för att proportionerna ska bli rätt, innan man klipper till ståltrådsbitarna.

Det är inte alls svårt. Klipp till lika många bitar ståltråd som din insekt ska ha ben, alltså oftast sex eller åtta. Sen gör du så här. ben step-by-step©Anna LefvertBen step-by-step2©Anna Lefvertstep-by-step3©Anna-LefvertZinkfom-ekoxe©Anna-LefvertKanske något för den som inte vill ha likadana dekorationer som alla andra hemma på vägen? Eller på köksbänken? De är ju inte levande.

 

Ljus i mörkret

Jag är ingen snöälskare. Inte i vanliga fall. Men nu börjar jag sakna snön en aning i detta kompakta mörker. Man behöver ju ljus!

Och när julkulorna snart gjort sitt och snön fortfarande lyser med sin frånvaro, så får man helt enkelt ta saken i egna händer…

Min mamma brukar alltid göra snöbollslyktor när det finns kramsnö, och islyktor när det är riktigt kallt. Nu är det varken eller så då tog jag julkulorna istället. Och det blev ju ganska trevligt.

Snowball-lantern1©Anna-LefvertSnowball-lantern2©Anna-LefvertSnowball-lantern3©Anna-Lefvert

 

Limma ihop julkulorna med smältlim från en limpistol. För att hålla ihop kulorna i nedersta lagret använde jag ett kastrullock. Bara för att få en rund mall och för att kulorna inte ska rulla iväg.

Snowball-lantern4©Anna-Lefvert

Snowball-lantern5©Anna-Lefvert

Snowball-lantern6©Anna-Lefvert

 

I väntan på snön… Eller våren!

Snowball-lantern7©Anna-Lefvert

 

Julgröt över?

Blev det gröt över efter jul? Trött på ris a la Malta? Prova att sno ihop en saffranspannkaka. Förutom gröten och saffran är det bara hackad mandel, ägg och lite mjölk eller grädde som behövs. In i ugnen någon halvtimme och så har du en härligt gyllengul pannkaka som enligt traditionen ska avnjutas med salmbärssylt. Men har man inte det är blåbärssylt och lite lättvispad grädde till precis lika gott!

Saffranspannkaka©Anna-Lefvert

saffranspannkaka2©Anna-Lefvert

Hacka mandeln medelgrovt. Allt för stora bitar är inte gott.

 saffranspannkaka3©Anna-Lefvert

Stöt saffran med en sockerbit i mortel, så får man ut det mesta av smakerna ur det dyrbara saffranet.

 saffranspannkaka4©Anna-Lefvert

saffranspannkaka5©Anna-Lefvert

Du behöver:

Cirka 500 gram gröt

1-2 ägg

2 dl grädde eller mjölk (eller hälften av vardera)

Ett pkt saffran

Cirka 0,5 dl mandel, skållad skalad och hackad

Grädda i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter. Servera ljummen med lättvispad grädde och blåbärssylt.