Ljus i mörkret

Jag är ingen snöälskare. Inte i vanliga fall. Men nu börjar jag sakna snön en aning i detta kompakta mörker. Man behöver ju ljus!

Och när julkulorna snart gjort sitt och snön fortfarande lyser med sin frånvaro, så får man helt enkelt ta saken i egna händer…

Min mamma brukar alltid göra snöbollslyktor när det finns kramsnö, och islyktor när det är riktigt kallt. Nu är det varken eller så då tog jag julkulorna istället. Och det blev ju ganska trevligt.

Snowball-lantern1©Anna-LefvertSnowball-lantern2©Anna-LefvertSnowball-lantern3©Anna-Lefvert

 

Limma ihop julkulorna med smältlim från en limpistol. För att hålla ihop kulorna i nedersta lagret använde jag ett kastrullock. Bara för att få en rund mall och för att kulorna inte ska rulla iväg.

Snowball-lantern4©Anna-Lefvert

Snowball-lantern5©Anna-Lefvert

Snowball-lantern6©Anna-Lefvert

 

I väntan på snön… Eller våren!

Snowball-lantern7©Anna-Lefvert

 

Julgröt över?

Blev det gröt över efter jul? Trött på ris a la Malta? Prova att sno ihop en saffranspannkaka. Förutom gröten och saffran är det bara hackad mandel, ägg och lite mjölk eller grädde som behövs. In i ugnen någon halvtimme och så har du en härligt gyllengul pannkaka som enligt traditionen ska avnjutas med salmbärssylt. Men har man inte det är blåbärssylt och lite lättvispad grädde till precis lika gott!

Saffranspannkaka©Anna-Lefvert

saffranspannkaka2©Anna-Lefvert

Hacka mandeln medelgrovt. Allt för stora bitar är inte gott.

 saffranspannkaka3©Anna-Lefvert

Stöt saffran med en sockerbit i mortel, så får man ut det mesta av smakerna ur det dyrbara saffranet.

 saffranspannkaka4©Anna-Lefvert

saffranspannkaka5©Anna-Lefvert

Du behöver:

Cirka 500 gram gröt

1-2 ägg

2 dl grädde eller mjölk (eller hälften av vardera)

Ett pkt saffran

Cirka 0,5 dl mandel, skållad skalad och hackad

Grädda i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter. Servera ljummen med lättvispad grädde och blåbärssylt.

Frostad frukt

Frostad frukt är busenkelt att göra. Och så vackert! Dessutom känns det bra att kunna äta upp dekorationerna när man sett sig mätt på dem…Frostad frukt©Anna-Lefvert

Frostfruit3©Anna-LefvertAllt man behöver är äggvita och strösocker. Och så frukt förstås. Vispa upp äggvitan och pensla på frukten, strö över socker. Låt torka en stund innan du lägger upp den. När man ska äta frukten är det bara att skölja av sockerfrosten.Frostfruit1©Anna-Lefvert

Frostfruit2©Anna-Lefvert

Julblommor upp-och-ned

Amaryllis är ett måste till jul. Helst av allt vill jag ha de riktigt mörkt blodröda. När de börjar se vissna kan man nypa de klockor som fortfarande är fina och sätta dem en och en i låga vaser eller vanliga vattenglas. På så sätt varar blomningen extra länge. Och ibland är det fint med låga blommor. På ett dukat bord till exempel.

Amaryllisklocka©Anna-Lefvert

 

Upp och ned vända, hängande amaryllisar är både vackert och praktiskt, man får ju vasen på köpet. Det här blev en takkrona med hängande amaryllisar. Kronan gjorde jag av en trädgårdsbur som egentligen är till för att skydda vårens tulpaner från hungriga rådjur. Lite mossa kan verkligen sätta pricken över i.

 

Amaryllis©Anna-Lefvert

 

Hyacinterna har allt de behöver i löken. De behöver egentligen varken jord eller vatten för att klara av  julen, så varför inte slå in lökarna i lite papper och lägga dem på ett fat.

 

Hyacinter-liggande©Anna-Lefvert

 

Eller slå in lökarna i lite mossa och hänga dem upp och ned… Lite knasigt kanske? Men ibland måste man ju vända upp och ned på traditionerna.Hyacint-upp-och-ned2©Anna-LefvertHyacint-upp-och-ned©Anna-Lefvert

Ljuskrona av gamla kökshanddukar

 

Jag älskar gamla kökshanddukar. Kan nästan inte förstå varför någon köper nya, när det går att hitta så vackra – och bra – gamla kökshanddukar. Ibland går de ju sönder eller får fula fläckar som inte går bort. Då kan man göra en massa fina saker av de bästa bitarna. Som den här ljuskronan till exempel. Busenkel, men ganska fin. Lite lummer och några julkulor sätter julkryddan.

Julkrona©Anna-LefvertJulkrona2©Anna-LefvertJulkrona-4©Anna-Lefvert

Jag böjde till ringarna till kronan av vanlig 1,5 mm najtråd. Den är mjuk, så man måste vira några varv för att de ska bli tillräckligt stabila. Samtidigt passar man på och gör fyra öglor på varje ring, för upphängningen.

Julkrona-5©Anna-Lefvert Julkrona-6©Anna-LefvertJulkrona7©Anna-Lefvert

Fäst ihop den nedre ringen med den övre genom att klippa längsgående snitt i båda ändar av fyra cirka 20 centimeter långa handduksremsor.

Julkrona8©Anna-Lefvert

I den nedre ringen fäster man remsorna genom att trä änden genom öglorna och sedan dra remsan genom snittet. I övre ringen hänger man trasorna över ringarna.

Julkrona9©Anna-Lefvert

Advent

Jaha, då var det snart första advent och de första juldekorationerna ska fram. Jag plåtade jul redan i september, men jag gillar julen så det gör inget alls.

Jag gillar juteväv också, och till jul passar det perfekt med jutevävens rustika känsla. De här adventsljusen gjorde jag för ett par år sedan till ett reportage som delvis publicerades i 101 nya idéer nyligen. Adventsljus©Anna-Lefvert

 

Ett barnpussel från Ikea passade perfekt som schablon till siffrorna

Adventsljus2©Anna-Lefvert

 

Det blev en gris också, mönstret ritade jag på fri hand, två likadana sidor, en mage, en rygg, öron, tryne, fyra ben (med tår!), rumpa och en svans som jag knöt en knorr på. Nöff nöff!

Julgris©Anna-Lefvert

 

Några små hängen till granen blev det också. Dekoration i jute©Anna-Lefvert

 

Jag använde lindrev för att ”stoppa” hängena. En liten mall i papper till änglavingarna var bra att använda för att få alla bitarna likadana, eller om man vill ha flera likadana. När man klippt ut två stycken i juteväv och en i lindrev lägger man ihop dem och syr ihop allt runt kanten, passa på att sy fast en liten ögla i jutesnöre för upphängning.Jutevingar©Anna-Lefvert

Betongflaskor i höstmörkret

Ljusstakar kan man aldrig få för många av. De här vinflaskorna i betong är ett trevligt DIY projekt i höstmörkret.

Betong är ett fantastiskt material för alla hemmafixare. Det är ju inte utan orsak det blivit så populärt att gjuta krukor, vattenbad och mindre möbler på egen hand.

Det gäller att hitta en bra form, om man vill göra det lite enkelt för sig. Plastformar är enklast att använda. Ett bra ställe att leta på – är Systembolaget! Vinflaskor i pet-modell, alltså plast, är perfekta att gjuta betong i. Leta bland de allra billigaste vinerna så hittar du petflaskorna.

Betongflaskor3©Anna-Lefvert

Betongflaskor5©Anna-LefvertBetongflaskor4©Anna-LefvertBetongflaskor1©Anna-Lefvert

 Jag använde vanlig finbetong, och tejpade fast en tratt på flaskhalsen för att få ned blandningen i flaskan.

Betongflaskor11©Anna-Lefvert

 

Tänk på att skaka ut så mycket luftbubblor som möjligt medan du fyller flaskorna.

 

Betongflaskor12©Anna-Lefvert

 

Som ljushållare och armering använde jag vanlig najtråd. Klipp tre meterlånga trådar och stick ned dem när du tror att du fått ut de flesta luftbubblorna. När betongen brunnit färdigt snurrar du ihop ståltrådarna till ljushållare. Använd ett ljus att snurra trådarna runt, för att få till rätt storlek.

 

Betongflaskor14©Anna-Lefvert

 

Det går också att använda färdiga ljushållare i metall. Stick ned en lång skruv (ljushållaren har alltid ett färdigt hål för att man ska kunna skruva fast dem) som armering i betongen. Flaskhalsen behöver armeras, annars bryter man lätt av den när man ska få ut betongen ur formen.

Betongflaskor13©Anna-Lefvert

Låt betongen brinna i minst en vecka. Tänk på att den måste stå i ett frostfritt utrymme så här års. Sen skär man upp plastfaskan med en vass kniv. Lämna allra sista biten av halsen kvar.

Betongflaskor-15©Anna-Lefvert

Min svärfars samling av gamla vinetiketter var det som först satte fart på min fantasi… De är jättevackra, men vad kan man använda dem till?

Betongflaskor15©Anna-Lefvert

 

Limma på lite läder längst upp på flaskhalsen, för att dölja plasten. Och använd ett genomskinligt lim för att limma fast etiketterna.

En egen korkek

När jag var på Korsika tidigare i höst plockade jag några ekollon från en korkek. Efter några veckor i vatten har några av dem nu äntligen börjat gro. Det har nästan blivit lite tradition hemma hos oss att sätta höstens ekollon i ekollonvas för att få dem att gro. Det blir liksom en tjuvstart på våren, och det är roligt att se hur det kan komma upp ett miniträd ur en liten nöt…

Ekollon korkek©Anna-Lefvert
I år lade jag både de franska ekollonen och en handfull vanliga svenska i blöt i två vattenglas. Men de svenska har inte vaknat riktigt ännu. Det brukar kunna ta riktigt lång tid, ibland nästan tre månader.Ekollon3©Anna-Lefvert

Den lilla vasen är Estrid Ericsons klassiska från Svenskt Tenn. Jag brukar även använda gamla laboratorieglas som jag hittat på loppis.

Ekollon2©Anna-Lefvert

 

Ekarna klarar sig inte hur länge som helst på bara vatten. Men förra årets har stått tills nu, när de börjar känna av hösten. Rejält långa rötter fick de!

 

Ekollon1©Anna-Lefvert

Så här fin blev förra årets ek.

Spindel-2©Anna-Lefvert

Det får bli en liten cliffhanger till kommande inlägg med insekter i fil de fer…

Mumsiga Madeleines

Jaha, då har startskottet gått av…

Jag kan inte ens med bästa vilja förmå mig att tycka att madeleinekakor är särskilt goda. En mjuk sockerkaka, är liksom… något man kan ha eller mista. Och med tanke på att de flesta av oss helst mister några kalorier i sitt dagliga intag så är det liksom inte värt besväret. Men. Formarna! Jag älskar madeleineformar. Det finns liksom inga bakformar som är så vackra som madeleineformar! Bara därför har jag försökt tycka om kakorna. Under vår senaste Frankrikeresa rusade jag in i varenda köksbutik – för att bara hitta non-stick och – ännu värre – silikonformar. Men ibland behöver man inte leta så långt borta. På Vasagatan i Stockholm i en välsorterad köksbutik hittade jag dem till slut, och även i Leilas general store som har dem i miniformat.

Med plåtarna på köksbänken återstod bara att röra ihop något som blir lika gott som det är vackert. Det var då jag kom på idén att använda dem som formar till mandelmusslor istället, fylla dem med grädde och bär och lägga dem dubbelt som en riktig mussla.

Madeleinekakor1-webb Madeleinekakor2-webb Madeleine-m-lingong-webb Madeleine-m-hjortron-webb

Det blev både vackert – och riktigt gott. Så nu har jag legitimerat mitt köp av madeleineplåtar i alla storlekar. Bara en äkta fransk vintage saknas, men står högt på önskelistan.

 

Receptet på mandelmusslorna är superenkelt och kanske lite fuskigt, eftersom man använder mandelmassa istället för riktig mandel. Men gott blir det i alla fall.

Det här behöver du:

200 gram smör

200 gram mandelmassa

1 ägg

4 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl socker

Riv mandelmassan grovt. Kör sedan allt i matberedaren med degkrok. Låt degen vila svalt en stund. Smörj madeleineformarna ordentligt. Tumma ut degen ganska tunt i formarna och grädda i cirka 8 minuter i 200 grader. Lossa försiktigt medan musslorna är ljumma. Låt kallna innan du fyller dem med grädde och sylt.