Bojans pajtäcke

 

Bojans3©Anna-Lefvert

 

Det här är kanske världens godaste paj. I min receptsamling kvalar den i alla fall in bland de fem godaste efterrättspajerna. Under det krispiga och lite knäckiga pajtäcket döljer sig äppelklyftor vända i kanel, alldeles lagom mjuka. Receptet har jag fått med mig från ett av mina första jobb i ett restaurangkök i Uppsala. En av kokerskorna där var en sådan där riktig matmor med smakerna ända ut i minsta nerv och känsla. Och hon spred inte bara god mat omkring sig utan smittade hela sin omgivning med gott humör och massor av humor. En sån som du Bojan skulle finnas på varje arbetsplats!

Nästan varje gång jag gör den här pajen är det någon som frågar efter receptet. Senast i påskas när hade jag den med till en middag hos min svägerska. Så varsågod Agneta och Barbro. Här är receptet:

Du behöver:

125 gram smör

125 gram socker

125 gram vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

Äpplen

Kanel efter smak

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna så att bakpulvret fördelas jämnt. Lägg i smöret och kör allt i degblandare tills du har en smidig deg. Ta upp och rulla degen till en rulle. Lägg in rullen i frysen en stund. Det går även att ha degen förberedd i frysen och ta fram den när man behöver.

Skala och klyfta 4-5 äpplen. Vändklyftorn i kanel och ev lite socker om det är en syrlig äppelsort. Lägg äppelklyftorna i botten av en pajform. Skiva pajdegen i knappt centimetertjock skivor och lägg som ett täcke öber hela pajformen. Grädda i 200 grader tills pajtäcket fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Pajtäcket fungerar även utmärkt till bär eller rabarber.

Bojans4©Anna-LefvertBojans5©Anna-Lefvert

Bojans2©Anna-LefvertBojans1©Anna-Lefvert

 

And here is the recipe in English;

You’ll need:

125 g flour

125 g sugar

125 g butter

1/2 tsp baking powder

1/2 tsp vanilla extract

4-5 apples

cinnamon

maybe a little extra sugar

Preheat oven to 392°F . Mix flour, sugar, baking powder and vanilla extract. Add butter and blend it all untill smooth. Put the paste on a oven paper and form a roll. Put the roll in the freezer while you prepare the apples, or you can prepare the paste a couple of days before and keep it in the freezer.

Peel and cut 4-5 apples in pieces.  Turn them in a little cinnamon and eventually some sugar. Put the apples in a pie tin. Take out the pastry and cut it in slices approx 1 cm thick. Put the pastryslices on top to cover the appleslices. Bake for 20-30 minutes until the pie cover shows a nice lightbrown colour.  Serve lukewarm whith whipped cream, vanilla sauce or vanilla ice cream.

As english is not my first language – please excuse my misspelling!

7 Kommentarer
  1. Coco in the Kitchen
    Coco in the Kitchen says:

    Found you on instagram. Love your site. Gorgeous pics, esp your wedding photos. Very sweet.
    This pie looks like something devilishly delicious, a close cousin perhaps to the American shortbread-topped cobbler?
    I’m going to bake on tonight for my family. Thanks, Anna! xo

    Svara
  2. caisa salmonsson
    caisa salmonsson says:

    Bästa pajen Anna. Vi har gjort den i kväll,, inte så snygg som dina så klart men lika god!! Den går ju inte att misslyckas med! Länkade till dig när jag knyckte receptet:-)

    Svara
  3. Emilie
    Emilie says:

    Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *