Lingon, lingon, lingon!

Lingonberries2©Anna-Lefvert

Bärbuskarna i min trädgård blommar för fullt, hallonlandet är rensat och de fula blå bärnäten inhandade. I år ska jag inte dela med mig av bären till fåglarna, hur fula näten än må vara. Och redan nu har jag börjat förbereda plats i frysen. Vilket innebär att de mängder av lingon som finns där nu behöver ätas upp!

Lingon är inte bara goda, de är väldigt nyttiga också. På senare år har svenska forskare bland annat gjort en ny upptäckt till lingonens fördel. Nämligen den att lingon kan förebygga fetma. Testen är som vanligt gjorda på möss, så man kanske inte kan dra allt för stensäkra slutsatser om samma sak gäller oss människor. Men googlar man lingonberries hittar man spaltmeter om detta.  Jag är övertygad om att bär har en rad andra goda hälsoeffekter. Helst ska de ju ätas färska och osockrade. Men när man ska tömma frysen på lingon är den här kakan ett hett tips.

Jag har fått receptet av min kära moster Eva så därför kallar jag den Evas kaka. Hon brukar göra den med röda vinbär i och det är oslagbart gott! Men även med lingon är den här kakan riktigt god – och kanske lite oväntad. Märkligt nog är vi ju lite konventionella och använder lingon mest till sylt.

Lingonberries1©Anna-Lefvert

Du behöver:

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver  (eller 1-2 tsk vaniljsocker)

1-2 dl lingon eller andra bär

kokosflingor till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. vispa ihop ägg och socker. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver så att bakpulvret fördelas väl i mjölblandningen.  Blanda ihop allt. Smörj en form och bröa med kokosflingor. Häll smeten i formen och strö över lingonen. Grädda i 45-55 minuter.

Lingonberries3©Anna-Lefvert Lingonberries4©Anna-Lefvert Lingonberries5©Anna-Lefvert

Servera gärna med en klick lättvispad grädde till. Annars är den god som den är.

Lingonberries6©Anna-Lefvert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *