Clafoutis med körsbär

Clafoutis6©Anna-Lefvert

Jag växte upp på körsbärsvägen, så självklart fanns det ett körsbärsträd i vår trädgård. Men eftersom min mamma var lärare och vi alltid var borta hela sommaren, hade hon planterat ett surkörsbär. Bären mognar sent – så vi skulle hinna hem att plocka dem – och de är så sura att till och med fåglarna ratar dem. Men det går att göra mycket goda sötsura sylter och desserter på dessa bär.

Kanske är det därför både jag och min syster idag är galna i allt som har med körsbär att göra.

Nu är körsbärssäsongen igång. (Inte för de riktigt sura ännu, kanske) Och som ni redan känner till kan man tyvärr inte äta allt för många färska, inte ens om de är av den vanliga söta sorten. Då mår inte magen bra.

En fransk ”clafoutis aux cerises”, en slags blandning mellan ugnspannkaka och sockerkaka fullstoppad med körsbär är en härlig sommardessert. Den kan också varieras med andra stenfrukter som nektariner, aprikoser eller plommon framåt höstkanten. Det finns massor av varianter på receptet, allt från ett vanligt pannkaksrecept till en lättare sockerkaka. De du ser här ovan i portionsformar är gjorda på enbart äggvita och en del mandelmjöl, för att få en lättare och luftigare clafoutis. Jag gjorde så här:

6 äggvitor

2,5 dl floursocker

1 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl grädde

körsbär efter smak och innehav

smör att smörja formarna med

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dina körsbär. Vispa äggvitor och floursocker. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned i äggvispet. Rör i grädden. Smörj 4-6 portionsformar (beroende på storlek) och häll i smeten, den ska inte fylla hela vägen upp utan behöver lite plats att resa sig. Tryck ned urkärnade körsbär. Grädda i cirka 25 minuter.

(Ytterligare ett recept kommer längre ned)

Clafoutis2©Anna-Lefvert Clafoutis3©Anna-Lefvert

En körbärsurkärnare är bra att ha. Min svärfar påstår att den är en av de oumbärliga tingen i ett välrustat kök, så jag har länge letat efter en på loppis. Visst, de finns nya också, men jag gillar ju gamla saker. Tycker att de ofta är både bättre och snyggare. Och skam den som ger sig – i början av sommaren hittade jag en för en tia. Loppisfyndens tid är inte förbi!

Clafoutis4©Anna-LefvertClafoutis5©Anna-Lefvert

 

Den mer pannkaksliknande varianten kan man göra så här:

3 dl mjölk

3 ägg

1,25 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

1 krm vaniljpulver

1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dina körsbär. Vispa ihop mjölk, ägg och mjöl som en vanlig pannkakssmet. Använd gärna en mjölsikt för att slippa få klumpar. Tillsätt vanlijpulver och salt. Smörj formen och häll i smeten. Lägg i körsbären och grädda i cirka 40-50 minuter.

Servera direkt, med lite lättvispad grädde till.

 

 

Clafoutis1©Anna-Lefvert

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *