Kesokaka med mandel och citron

Kesokaka6©Anna-Lefvert

Jag spenderade mycket tid med min mormor som barn. Den här kesokakan innehåller därför mycket varm nostalgi för mig. Receptet kommer rakt ur mormors receptsamling och var en av mina favoriter på 70-talet. Kesokakan blir saftig av keso, smakar friskt av citronsaft och zest och får karaktär av mandel.

Egentligen skulle man nog kunna skippa pajdegen, det enda den gör här är att hålla ihop den goda fyllningen. Men det var så här mormor altid gjorde:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

2 msk vatten

Kläm ihop pajdegen och klä en pajform med. Nagga och förgrädda det 10 minuter i 225 grader varm ugn.

Fyllning:

200 gram keso

1/2 dl skållad och finhackad eller malen mandel

1 dl socker

rivet skal av 1 citron

2 tsk vaniljsocker

4 äggulor

4 äggvitor

Skåla och riv mandeln. Rör ihop keso, mandel, citronzest, socker, vaniljsocker och äggulor i en skål. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader varm ugn cirka 30-40 minuter. Dekorera med kanderad apelsin, citron eller mandarin om du vill.

Kesokaka1©Anna-Lefvert Kesokaka4©Anna-LefvertKesokaka3©Anna-LefvertKesokaka2©Anna-Lefvert Kesokaka5©Anna-LefvertKesokaka7©Anna-LefvertKesokaka9©Anna-LefvertKesokaka8©Anna-Lefvert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *